Eski bir savaş pilotu ve 2005-2013 yılları arası Norveç Başbakanı olan, NATO başkanı Jens Stoltenberg’ın, dünyada artan siber saldırılara karşı yaptığı açıklama, yeni bir dönemin başalamasına neden oldu.
NATO’nun aldığı karara göre, siber saldırılar da artık savaş sebebi sayılabilecek ve başka bir ülkenin siber saldırısına uğrayan NATO üyesi ülke, NATO anlaşmasının 5. maddesi gereği, müttefiklerini savunmaya çağırabilecek. Yani, saldıran ülkeye savaş açılabilecek.
Özellikle ABD’nin eski başkanı Obama’nın, ABD’nin sürekli Çin tarafından saldırıya uğradığını açıklaması ve Çin liderini bu saldırıları durdurması konusunda bizzat uyarması, ayrıca Kuzey Kore ve Rusya ile yaşanan siber saldırı polemikleri de hatırlandığında, NATO’nun bu uyarısının Çin, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı bir gözdağı olduğu izlenimi ortaya çıkıyor.
Üçüncü Dünya Savaşı’nı hacker’lar mı başlatacak?
ABD’de Rusya lideri Putin’in ABD seçimlerinde kullanılan oylama sistemine saldırıyı bizzat yönettiğine ve Trump’ı bu hacking saldırısı ile başkan yaptırdığında dair çok ciddi iddialar yer alıyordu. Bu iddialar senatodaki savunma komisyonlarında da yıllarca tartışıldı. Bir diğer deyişle, ABD’nin Rusya, Kuzey Kore veya Çin’e saldırırken NATO’dan destek almak için siber saldırı seçeneğini de masaya getirmek istediği yorumu yapılıyor. Daha korkutucu olan ise, bunun basit bir politika değişikliği duyurusundan öte, NATO ülkelerinin özellikle Rusya veya Kuzey Kore’ye karşı başlatacakları bir saldırı için alt yapı çalışması olduğu şüphesinin çok güçlü olması.