NASA‘nın Curiosity keşif aracı, Mars’taki Gediz Vallis kanalındaki bir yıllık keşiflerinin ardından yeni bir hedefe doğru yol alırken, bu bölgeden eşsiz fotoğraflar paylaşıldı. Curiosity, bölgedeki 360 derece panoramik bir görüntü alarak, Mars’ın kuruyan iklimi ve kanalın oluşumu hakkında kritik veriler sundu. Bu alanda keşfedilen beyaz kükürt taşları, Curiosity ile ilk kez tespit edildi.
NASA’nın keşif aracı, önemli Mars görüntüleri çekti
NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter tarafından alınan önceki görüntülerde gözlemlenemeyen bu taşlar, aracın bir taşı ezmesiyle ortaya çıkan sarı kristallerle birlikte dikkat çekti. Curiosity’nin bilimsel cihazları, bu taşların saf kükürt olduğunu doğruladı, ancak bilim insanları, bu kükürdün nasıl ve neden burada oluştuğunu hala çözemedi.
Curiosity’nin bir sonraki hedefi, “boxwork” adı verilen ve Mars yüzeyinde örümcek ağına benzer desenler oluşturan geniş bir mineral oluşum bölgesi. Bu yapılar, Mars’taki son su akıntılarıyla taşınan minerallerin kaya çatlaklarında kristalleşmesiyle oluşmuş olabilir. Erozyonla yüzeydeki kayalar aşındıkça, geriye minerallerden oluşan ağ benzeri yapılar kalmış.
Bilim insanları, Mars’taki boxwork oluşumlarının Dünya’da da benzerlerinin bulunduğunu ancak Mars’takilerin devasa boyutları ve suyun yok olmaya başladığı dönemde şekillenmiş olmaları nedeniyle benzersiz olduğunu belirtiyor. Bu minerallerin, tuzlu sıvı suyun aktığı, daha sıcak yeraltı bölgelerinde kristalleşen mineraller olabileceği düşünülüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?