Techinside Google News
Techinside Google News

Her gün kullandığımız NASA icatları

Uzay çalışmaları alanında faaliyet gösterse de NASA’nın ilginç icatları bulunuyor. Bu yazımızda bu icatların bir kısmını ele aldık.
- Advertisement -

Uzay çalışmaları alanında faaliyet gösterse de NASA icatları günlük hayatımızda sık sık kullanılıyor. Bu yazımızda bu icatların bir kısmını ele aldık.

Hepimiz NASA’nın astronomik ilerlemelerine aşinayız. Ancak bu yazıyı okurken bazı icatlarının evinizde, hatta üzerinizde olabileceğini öğrenince şaşırabilirsiniz. 1958’de kurulduğundan beri NASA, uzay araştırmalarının kendine özgü sorunlarını çözmek için her türlü teknolojiyi icat etti. Bu icatlardan bazıları, şirketlere ürün yapmaları için lisanslandı. Bugün NASA dilinde ‘yan ürünler’ olarak bilinen bu icatları temelde her yerde bulabilirsiniz.

El tipi elektrikli süpürge

70’lerde, NASA’nın Ay’ın yüzeyindeki tozu temizlemek için yeni bir tatbikata ihtiyacı vardı. Küçük, hafif ve kendi güç kaynağına sahip bir tasarıma ihtiyaçları oldu. NASA, başarıya ulaşan aracı yaratmak için Black & Decker’ı işe aldı. Ay tatbikatının aynı prensiplerinden, elde tutulan vakumu geliştirdi.

Gözlükler ve camlar için buğusuz kaplama

Uzay aracı camlarının buğulanmasını önlemek için NASA, daha sonra 60’tan fazla şirkete lisanslanan cam için buğulanmayan bir kaplama geliştirdi. Sıvı deterjan, deiyonize su ve ateşe dayanıklı yağdan yapılan solüsyon kayak gözlüklerinde, araba camlarında ve daha fazlasında bulunabilir.

Dondurularak kurutulmuş gıda

Dondurarak kurutma teknolojisi, NASA tarafından uzun Apollo görevleri için atıştırmalıkları daha taşınabilir hale getirmek için geliştirildi. Bu süreçte yiyecekler pişirilir, dondurulur ve buzu çıkarmak için bir vakum odasında yavaşça ısıtılıyor. Orijinal ağırlığının sadece yüzde 20’si ile besin değerinin yüzde 98’ini koruyor.

Kulak termometreleri

Hasta bebeklerin ve küçük çocukların ebeveynleri tarafından kullanılan bu termometreler, NASA ve Diatek tarafından icat edilen kızılötesi anatomi teknolojisini kullanıyor.

Hafızalı köpük

Hafızalı köpük olarak da bilinen temper köpüğü, ilk olarak uçak kazalarına karşı korumayı iyileştirmek için dolgu malzemesi olarak yaratıldı. Artık şiltelerden lunapark gezintilerine ve at eyerlerine kadar her şeyde bulunuyor.

Çizilmeye dayanıklı lensler

70’lerde NASA, uzay aracına belirli bir tür ince plastik kaplama uygulamak için bir yol geliştirdi. Daha sonra, uzay kaskı siperlikleri için çizilmeye dayanıklı kaplamalar olarak kullanılabileceğini fark ettiler. Güneş gözlüğü şirketi Foster Grant’in yardımıyla, teknoloji çok geçmeden plastik camlara uygulandı.

Soğuğa dayanıklı lastikler

1971’deki Apollo 14 görevi için NASA, Modüler Ekipman Taşıyıcı (MET) adlı tekerlekli taşınabilir bir çalışma tezgahı tasarladı. Lastikler -195°F’de (-126°C) lastik gibi kaldı. Üreticiler daha sonra otomobiller için aynı kalın malzeme kullanılarak formüle edilmiş kış lastikleri sunmaya başladılar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir