Techinside Google News
Techinside Google News

NASA üç ayaklı robotları test ediyor!

Buz erimesini ölçmek için NASA üç ayaklı robotları test ediyor. Bunun için IceNode projesiyle otonom robot filosu gönderiyor.
- Advertisement -

NASA, kutuplardaki buz erimesini ölçmek için su altında üç ayaklı ‘iniş takımı’ robotlarını test ediyor. IceNode adı verilen proje, buz raflarının erime oranını belirlemeye yardımcı olacak bir otonom robot filosu öngörüyor.

Alaska’nın kuzeyindeki rüzgarlı, donmuş Beaufort Denizi’nin uzak bir noktasında, Güney Kaliforniya’daki NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan mühendisler bir araya toplanmış, kalın bir deniz buzu tabakasındaki dar bir delikten aşağı bakıyorlardı. Aşağılarında, silindirik bir robot, onu sondaj deliğinden aşağı indiren tripoda bir iple bağlı olarak, buz gibi okyanusta test bilimi verilerini topluyordu.

NASA üç ayaklı robotlar kullanıyor

Bu aynı zamanda, IceNode projesi için nihai vizyona doğru atılmış bir adımdı. Bilim insanlarının donmuş kıtanın ne kadar hızlı buz kaybettiğini ve bu erimenin küresel deniz seviyelerinin ne kadar hızlı yükselmesine yol açabileceğini hesaplamalarına yardımcı olmak için Antarktika buz sahanlıklarının altına girecek otonom robotlardan oluşan bir filo gönderdi.

Antarktika’nın buz tabakası tamamen eriseydi, küresel deniz seviyelerini tahmini 200 fit (60 metre) yükseltirdi. Tıpkı ısınan hava sıcaklıklarının yüzeyde erimeye neden olması gibi, buz da aşağıda dolaşan ılık okyanus suyuyla temas ettiğinde erir.

Bilim insanlarının, özellikle karadan uzanan millerce uzunluktaki yüzen buz levhaları olan buz raflarının altında, deniz seviyesinin yükselmesini tahmin eden bilgisayar modellerini geliştirmek için daha doğru erime oranlarına ihtiyaçları var. Deniz seviyesinin yükselmesine doğrudan katkıda bulunmasalar da buz rafları buz tabakalarının okyanusa doğru akışını önemli ölçüde yavaşlatıyor.

Bilim insanlarının erimeyi ölçmek istediği yerler, Dünya’nın en erişilemez yerleri arasındadır. Bilim insanları özellikle, yüzen buz raflarının, okyanusun ve karanın birleştiği “topraklama bölgesi” olarak bilinen su altı alanını hedeflemek ve buzun en hızlı eridiği haritalanmamış boşlukların derinliklerine bakmak istiyor. JPL iklim bilimcisi ve IceNode’un bilim lideri Ian Fenty: “Yıllardır bu teknolojik ve lojistik zorlukların üstesinden nasıl geleceğimizi düşünüyoruz ve bir yol bulduğumuzu düşünüyoruz. Amaç, verileri doğrudan buz-okyanus erime arayüzüne, buz sahanlığının altına almak” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir