Techinside Google News
Techinside Google News

Nanojeneratörler güç yoğunluğu ile pillerle rekabet edecek

Yeni nesil nanojeneratörler güç yoğunluğu ile pillerle rekabet edebilecek hale geliyor. Yeni çalışmada 140 kat güç yoğunluğu sağlandı.
- Advertisement -

Yeni nanojeneratörler 140 kat güç yoğunluğu artışı elde ediyor, güneş pilleriyle rekabet edebilir. Geleneksel bir nanojeneratör on miliwatt güç üretiyorsa, bu yeni teknoloji bu çıkışı 1.000 miliwatt’ın üzerine çıkarabilir.

Surrey Üniversitesi’nde geliştirilen yeni nanoteknoloji sayesinde, sabah erken saatlerde yaptığınız koşu, yakında giyilebilir cihazlarınızı çalıştırmak için yeterli elektriği toplamanıza yardımcı olabilir.  Surrey İleri Teknoloji Enstitüsü (ATI), geleneksel nanojeneratörlere kıyasla güç yoğunluğunda 140 kat artış gösteren, son derece enerji verimli, esnek nanojeneratörler geliştirdi.

Nanojeneratörler güç yoğunluğu ile rekor kırıyor

ATI araştırmacıları bu gelişmenin, günümüz güneş pilleri kadar verimli nano-cihazların üretilmesine yol açabileceğine inanıyor. Surrey’in cihazları, hareket gibi günlük mekanik enerjinin küçük miktarlarını, bir amfinin elektronik bir sistemdeki sesi yükseltmesine benzer şekilde, önemli ölçüde daha yüksek bir elektrik gücüne dönüştürebiliyor.

Örneğin, geleneksel bir nanojeneratör on miliwatt güç üretiyorsa, bu yeni teknoloji bu çıktıyı 1.000 miliwatt’ın üzerine çıkarabilir ve bu da onu günlük hayattaki çeşitli uygulamalarda enerji hasadı için uygun hale getirebilir. ATI’nin nanojeneratörü , bir elektrotun (koşu elemanı) kendi kendine enerji (yük) geçirmesi yerine, bir röle takımı gibi çalışır.

Her koşucu bir cop (yük) toplar, daha fazlasını ekler ve sonra tüm copları bir sonraki koşucuya geçirerek, yük yenilenme etkisi adı verilen bir süreçte toplanan toplam enerjiyi artırır. ATI’de lisansüstü araştırma öğrencisi olan Md Delowar Hussain: “Nanojeneratörlerin hayali, sabah koşunuz, mekanik titreşimler, okyanus dalgaları veya bir kapıyı açma gibi günlük hareketlerden enerji yakalamak ve kullanmaktır. Nanojeneratörümüzdeki temel yenilik, enerji verimliliğini daha da artırmak için üretimde ölçeklenebilen bir lazer tekniği kullanarak teknolojiyi 34 küçük enerji toplayıcısıyla ince ayarlamış olmamızdır” dedi.

 Heyecan verici olanın, yüksek enerji toplama yoğunluğuna sahip küçük cihazımızın bir gün güneş panellerinin gücüyle rekabet edebilecek ve kendi kendine güç sağlayan sensörlerden, pil değişimine ihtiyaç duymadan çalışan akıllı ev sistemlerine kadar her şeyi çalıştırmak için kullanılabilecek olması olduğunu da sözlerine ekledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir