Site icon TechInside

Mühendislik şirketi deepfake kurbanı oldu

Mühendislik şirketi deepfake

İngiliz mühendislik devi Arup’un 25 milyon dolarlık deepfake dolandırıcılığı kurbanı olduğu ortaya çıktı. Sydney Opera Binası gibi dünyaca ünlü binaların arkasındaki İngiliz çokuluslu tasarım ve mühendislik şirketi, Hong Kong çalışanlarından birinin dolandırıcılara 25 milyon dolar ödemesine yol açan deepfake dolandırıcılığının hedefi olduğunu doğruladı.

Mühendislik şirketi deepfake konusunda son kurban oldu

Londra merkezli Arup’un bir sözcüsü CNN’e yaptığı açıklamada, dolandırıcılık olayı hakkında Ocak ayında Hong Kong polisine bilgi verildiğini ve sahte ses ve görüntülerin kullanıldığını doğruladığını söyledi.

Arup sözcüsü: “Olayın halen devam eden soruşturma konusu olması nedeniyle maalesef şu aşamada ayrıntıya giremiyoruz. Ancak sahte ses ve görüntülerin kullanıldığını doğrulayabiliriz. Finansal istikrarımız ve iş operasyonlarımız etkilenmedi ve iç sistemlerimizin hiçbiri tehlikeye atılmadı ” dedi.

Hong Kong polisi Şubat ayında yaptığı açıklamada, ayrıntılı dolandırıcılık sırasında bir finans çalışanı olan çalışanın, finans müdürü ve diğer personel üyeleri olduğuna inandığı kişilerle bir video görüşmesine katılmak üzere kandırıldığını, ancak bunların hepsinin derin sahte olduğu ortaya çıktığını söyledi. Polise göre işçi, başlangıçta şirketin İngiltere ofisinden, gizli bir işlemin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten bir kimlik avı e-postası aldığından şüphelenmişti. Ancak işçi, görüntülü görüşmeden sonra şüphelerini bir kenara bıraktı çünkü toplantıya katılan diğer kişiler de tıpkı tanıdığı meslektaşlarına benziyordu.

Daha sonra toplam 200 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 25,6 milyon dolar) göndermeyi kabul etti. Hong Kong kamu yayıncısı RTHK’nin polise dayandırdığı bilgiye göre, miktar 15 işlemle gönderildi.

“Deepfake” normalde yapay zeka (AI) kullanılarak oluşturulan ve son derece gerçekçi görünen sahte videoları ifade ediyor. Bu yılın başlarında, pop yıldızı  Taylor Swift’in yapay zeka tarafından oluşturulan pornografik görüntüleri  sosyal medyada yayıldı ve yapay zeka teknolojisinin yarattığı zarar verici potansiyelin altını çizdi. Önde gelen bir mühendislik danışmanlık firması olan Arup’un dünya çapında 34 ofiste 18.500 çalışanı bulunuyor. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nın yapıldığı Kuş Yuvası stadyumu gibi önemli yapılardan sorumluydu. Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer, deepfake teknolojisinin karmaşıklığı ve onun kötü amaçlı kullanımları konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor.

Arup’un Doğu Asya bölge başkanı Michael Kwok, CNN tarafından görülen dahili bir notta: “Bu saldırıların sıklığı ve karmaşıklığı küresel olarak hızla artıyor ve hepimizin, saldırıların kullandığı farklı teknikleri nasıl tespit edebileceğimiz konusunda bilgili ve uyanık kalma görevimiz var” dedi.

Exit mobile version