Ancak telefonun piyasaya çıkış tarihi sürekli ertelendi. En son, geçtiğimiz hafta yeni bir duyuru yapan Project Ara ekibi, piyasaya çıkışın 2016 ilk çeyreğine ertelendiğini duyurdu.
Projedeki sorunların sebebi merak edilirken Project Ara ekibinin resmi Twitter hesabından yapılan açıklama sorunun çok büyük olduğunu ortaya koydu.
Açıklamaya göre telefondaki problem, modüllerin birbirine “yapışmamasından” kaynaklanıyor. Ekip “Electropermament” ismini verdikleri manyetik bir birleştirme yöntemi sayesinde modüllerin birbirini tutmasını ve dağılmamasını sağlıyordu. Ancak açıklamaya göre, bu manyetik birleştirme yöntemi modülleri bir arada tutmak için yeterince güçlü değil. Yani telefonunuzu biraz hızlı sallayacak olursanız, yüzlerce dolar verdiğiniz modüller telefondan fırlayarak çevreye saçılabilir.
Dolayısıyla Project Ara ekibinin tasarımı yenileyerek, modülleri bir arada tutacak yeni bir kilit sistemi geliştirmesi gerekiyor.
Bu yeni kilit sisteminin muhtemelen mekanik bir “çıt çıt” sistemi olabileceği de tahmin ediliyor. Yani Google, Project Ara için bilim kurgu filmlerinden çıkan “hokus pokuslu” elektromanyetik bir kilitleme sistemi yaratmaya çalışmış olsa da, başarılı olamayıp yine eski usul mekanik kilitlere dönmek zorunda kalmış gibi görünüyor. Kısaca söylemek gerekirse, Project Ara piyasaya çıktığında modülleri telefona takıp çıkarmak için eski usul kızak, çıt çıt, kapak gibi mekanik kilit yöntemleriyle karşılaşacağız. Aslında modüllerin telefona nasıl kilitlendiği çok da önemli değil. Yeter ki bir an önce “modüler” telefonu görelim. Bu yeni modüllerin oluşturacağı ekosistemin, mobil cihaz pazarında büyük bir devrim yaratmasını da umuyoruz. Ancak elbette Project Ara’nın içi boş bir balon değil, pratik, hızlı, güçlü ve ekonomik bir cihaz olduğunu kanıtlayarak beğeni toplaması gerekiyor. Aksi halde Project Ara’yı da, on yıl sonraki “teknoloji tarihinde karşılaştığımız en garip cihazlar” makalelerindeki garip maddelerden biri olarak göreceğiz.