Site icon TechInside

Mobil uygulamalar ticaretin yeni yüzü oldu

mobile-bankingOracle tarafından yaptırılan yeni araştırma sonuçları, milenyum neslinin yüzde 55’inin zayıf mobil uygulaması olan firmaların ürün ve/veya hizmetlerini daha az kullanma eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Milenyumlar ve Mobilite: Firmaların Uygulama Çağına Dahil Olması” başlıklı global araştırma, milenyum kuşağının yüzde 39’unun zayıf uygulama deneyimi yaşadıkları firma ürün ve/veya hizmetlerini daha az önerdiklerini, yüzde 27’sinin ise yaşadıkları deneyim sonrasında olumsuz görüşlerini web ortamında paylaştıklarını vurguluyor.

Bulgular aynı zamanda firmaların ürün ve hizmetleri için verimli mobil uygulamalar sağlamamaları durumunda, milenyum neslinin markalarından uzaklaşacağını ve rekabette alt sıralara ineceklerini gösteriyor.

Oracle Mobil Stratejiler ve Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Suhas Uliyar araştırma sonuçlarını; “Kullanım kolaylığı ve kişiselleştirilebilen kullanıcı deneyimi sunma, günümüzde milenyum nesli müşterilerini cezbetmek ve tutmak konusunda en önemli etken. Daha kullanışlı, fonksiyonel ve amaca uygun mobil deneyim sunamayan firmaların öne çıkma ihtimalleri çok düşük.” yorumunu yapıyor.

Araştırmada milenyumların kişisel ihtiyaçlarına yönelik olmayan bildirimlere karşı tepkili olduklarını, ancak firmalardan katma değer sağlayan bilgilerin paylaşılmasına olumlu baktıkları vurgulanıyor. Katılımcıların yüzde 73’ü mobil uygulama üzerinden alışveriş yapmaktan memnuniyet duyduğunu, yüzde 71’inin ödeme yapılabilmesini beğendiklerini ve yüzde 65’i mobil uygulama ile firmaya beğeni veya şikayet iletebilmelerini sevdiklerini belirtiyor.

Bu konu hakkında Suhas Uliyar, genç nesli ellerinde tutmak isteyen firmaların bildirim göndererek kişileri uzaklaştırmak yerine uygulama bazlı hizmetler ile iletişim kurmalarının önemli olduğunu belirtiyor.

Her 10 kullanıcıdan 4’ü uygulamaları satın alıyor

Global araştırma sonuçlarına göre bölge kırılımlarına bakıldığında, APAC bölgesinde iş ile ilgili uygulamaların olması gerektiğini savunan katılımcılar EMEA bölgesine kıyasla 3 kez daha fazla. Aynı oran güvenlik konuları için de geçerli. Ek olarak milenyumların ortalama olarak her biri 20-25 adet uygulama indiriyor ve APAC bölgesinde yüzde 40’ı en az 5 adedini satın alıyor. Bu oran EMEA ve Kuzey Amerika’da yüzde 25’lere düşüyor.

APAC bölgesinde milenyumlar mobil uygulamaları günlük yaşamları içerisinde gerekli olarak değerlendiriyor. Bu bölgede yeni ve inovatif uygulamalar katma değer sağladığı sürece satın alınıyor.

Tablet ve akıllı telefon kullanımına bakıldığında ise; genç neslin çoğunlukla tablet kullanmasına rağmen mobil uygulamaların kullanımı açısından akıllı telefonlar ilk sırada. Örneğin, milenyumların yüzde 61’i medya içeriklerini tablet yerine akıllı telefona yüklüyor. Para transferi konusunda ise yüzde 48 akıllı telefon kullanırken yüzde 22 tablet kullanıyor.

Suhas Uliyar, tablet ve “phablet” uygulamaları için inovatif çözümlere ihtiyaç duyulduğunu, genç neslin birçok cihaz kullanması nedeniyle uygulamalar geliştirilirken hem mobil, hem tablet için farklı uygulamalar geliştirilmemesinin önemini vurguluyor. Firmaların yüksek kalitede, bağlantılı cihazlar ile kullanılabilen ve yüksek seviyede kullanıcı deneyimi sağlayan çözümlere odaklanmasının başarı  için gerekli olduğunu söylüyor.

Exit mobile version