Mobil oyun dünyası hızlı büyümesini sürdürüyor. BI Intelligence verilerine göre geride bıraktığımız sekiz yılda, akıllı telefonların tüketiciler için öncelikli cihaz haline gelmesiyle birlikte geliştiriciler mobil oyun sektörüne adeta akın etti. Daha hızlı işlemciler, daha büyük ekranlar ve daha gelişmiş görsel performansa bir de düşen oyun fiyatları eklendiğinde oyun severler daha önce görülmemiş bir taleple sektörü büyüttü.
Bu süreç içinde akıllı telefonlar da birer oyun cihazı olarak kendi evrimlerini yaşadı. Daha fazla geliştiricinin bu platformu tercih etmesiyle birlikte, uygulama mağazalarının oyun kategorileri doyuma ulaştı. Sekiz yıl önce bir kez ödeme yaparak satın aldığımız oyunlar revaçtaydı. Şimdi ise yeni bir gelir modeli olan “oynaması ücretsiz” (F2P) yapımlar pazarı adeta ele geçirdi. Bu oyunları (ya da uygulamaları) indirirken herhangi bir ödeme yapmanız gerekmiyor. Kullanım esnasında ise belirli özellikler ya da deneyiminizi reklamlardan arındırmak için ödeme yapmanız gerekiyor. Bu geçişle birlikte, mobil kullanıcıların büyük bir çoğunluğu, neredeyse bilgisayar kalitesinde oyunları ücretsiz oynamak ister hale geldiler.
BI Intelligence tarafından yayınlanan yeni raporda, mobil oyun pazarının oynaması ücretsiz oyunlardan nasıl etkilendiğini anlatıyor. Rapora göre pazarın doyuma ulaşması, geliştiriciler için pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor; pazarlama giderlerinin tavan yapması ve kullanıcı elde etme maliyetinin artması bunların başında geliyor.
Mobil oyun, uygulama mağazalarını domine ediyor
Mobil oyun kategorisinin diğer tüm kategorilere oranla devasa hacmine dikkat çekilen raporda, Mart 2016 itibarıyla App Store’da yer alan tüm aktif uygulamaların yüzde 20’sinin oyun olduğu belirtiliyor. Bu oran en popüler ikinci kategori olan iş uygulamalarının bile iki katına denk geliyor. Üstelik bu fark açılmaya devam edecek. Çünkü sadece ABD’de 180 milyondan fazla kullanıcı 2016 yılında mobil cihazlarında oyun oynayacak. eMarketer’dan gelen bu son veri, nüfusun yarısından fazlasını ve mobil kullanıcıların yüzde 70’ini kapsıyor.
Rapora göre oynaması ücretsiz “F2P” gelir modelinin yükselişinin temelinde de bu pazar doygunluğu yatıyor. Bu da tavan yapan pazarlama giderlerine neden oluyor. Pazarlama giderlerinin artması, uygulamaların da oyun içi alım yapan küçük bir kitleye odaklanmasıyla sonuçlanıyor. Pay-to-win olarak da bilinen bu sisteme geçen oyunlarda, ödeme yapan oyuncular, haftalarını harcayarak ücretsiz birikim peşinde koşan oyunculara oranla bariz üstünlüğe sahip oluyor.
Buna karşın, pazarda yeni ivme kazanmaya başlayan çeşitli çözümler, hem geliştiriciler hem de yayıncılar için farklı ve F2P’den daha sağlıklı gelir modelleri sunuyor. Yeni yöntemlerin mobil oyun piyasasına canlılık getirmesi ve inovasyon bekleyen son kullanıcılara daha farklı deneyimler sağlaması bekleniyor.