Google Maps ilk olarak tanıtıldığını günleri hatırlayanlar var mı? Tüm dünyanın uydu görüntülerine erişmek, dilediğiniz noktayı (genellikle iş yerimizi ve evimizi) bulup ücretsiz bir şekilde uzaydan bakmak… Heyecanlı bir gelişmeydi. Aradan geçen 10 yıla yakın sürede uydu haritaları büyük yol aldı. Ancak aradan geçen bunca süreye rağmen uydu görüntülerinin yeterince sık güncellendiğini söyleyemeyiz. Bunun arkasında yatan neden ise elbette maliyetler zira yüksek çözünürlükte görüntüleme yapan uyduların maliyetleri oldukça yüksek. Ancak artık bir alternatif oluşuyor.
Planet Labs adında bir firma uzaya maliyetleri oldukça düşük mikro uydular gönderiyor. Üstelik bunların sayısı şimdiden 71’e ulaşmış durumda ve amaç bu rakamı binlere çıkartmak. Şirket için bu uyduların maliyetleri oldukça düşük olduğundan bir hata oluşması durumunda yenisini yollamak ve süreç boyunca elde edilen deneyimler ile süreci daha verimli hale getirmek mümkün oluyor.
Peki, binlerce mikro uydu ne yapacak?
Her biri çözünürlüğü beş metre olan dünya yüzeyi fotoğrafları gönderecekler. Bu işlem her 24 saatlik dilimde tüm dünya yüzeyinin yenilendiği bir harita servisini güncelleyecek. Başka bir deyiş ile belki Google Maps kadar net değil ama dünya yüzeyinin her 24 saatte yenilendiği bir uydu görüntü haritasına sahip olacağız.
Bu fikir şimdiden başta bilim insanları olmak üzere pek çok ticari ve kamu kuruluşunu heyecanlandırmaya yetiyor zira konum tabanlı hizmetlerin neler yapılabileceği sadece hayal gücünüz ile sınırlı.
Benzer bir servisi Türkiye’de hayata geçirebilir miyiz?
Bu sorunun cevabı evet zira mikro uydular konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde çeşitli çalışmalar sürdürülüyor. Bu uyduların maliyetleri oldukça düşük (bir kaç on bin dolar civarında) ve uzaya göndermek de aynı oranda düşük maliyetlere sahip. Özel ve kamunun 50-100 milyon dolar arasında sağlayabileceği bir bedel ile bu projeyi ülkemizde gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
10 bin dolar ucuzmu? O kadar pahalıysa o kadar iyi bir lens ve kamera koymaları gerekir!
türkiye için verilen rakamlar sadece uydular için olsa gerek. projenin toplam bedeli o bedellerin en az 4-5 katını bulacağı kanısındayım.
10 bin dolara pahalı diyen arkadaş bu yörüngede dönen cihazların sadece DSLR fotoğraf makinası olduğunu mu sanıyor acaba?