Cyanogen, Android platformunu çok daha özgür hale getiren, Google’ın kontrolünden çıkartarak tam anlamıyla serbest bir sistem sunmanın peşinde. Microsoft ise bu konuda kendisine destek olmasını umduğu isme, iddialara göre 70 milyon dolar yatırımda bulunmuş. Cyanogen’in web sitesi de bu arada şirketlerinin “mobil işletim sistemini baştan tasarlamak” amacında olduğu mesajını veriyor. Android tabanlı sistem, güçlü kişiselleştirme seçenekleri, daha dengeli bir arayüz, hızlı tepkime ve daha uzun batarya ömrü vaat ediyor.
CyanogenMod adlı sistem, standart Android’in önüne geçmek için hayata geçirilmiş bir proje olarak biliniyor. Şirket ise iddialara karşı yorum yapmaktan kaçınıyor. Microsoft’un bu işe girişmesinin nedeni olarak da, yazılım markasının Windows Phone ile daha ileriye gitmesinin pek mümkün olmadığını kavraması olduğu söyleniyor.
Markette sadece yüzde 3’lük bir paya sahip olan Windows Phone, Android karşısında zayıf durumda. Donanım üreticileri de Google’ın elini güçlendirmeye devam ediyor. Açık kaynak kodulu bir sistem olması gereken Android, üreticilerin cihazlarına ücretsiz bir şekilde girmeli. En azından markaların arzusu bu yönde. Google ise diğer yandan açık kaynak kod lisanları altında kaynak kodunu yayınlıyor, çoğu Android cihaz açık kaynak konu ve müseccel yazılımlarla (özellikle de Google lisanslı) geliyor.
Böylece ürün geliştiricileri mecburi olarak Google’ın bazı içeriklerini barındırmak durumunda kalıyor.