Microsoft yapay zekadan milyarlarca dolar gelir elde etmeye hedefliyor. Yapay zeka, doğrudan olmasa da dolaylı şekilde katkı sağlayacak.
Microsoft, ChatGPT’ye yaptığı yatırım ve chatbot’un Bing’e entegrasyonu sayesinde yapay zekanın tartışmasız lideri haline geldi. Şirket, ChatGPT‘nin geliştiricisi olan OpenAI’ye 11 milyar dolar yatırım yaptı ve bu, yapay zekayı geliştirmek için dahili olarak yaptığı harcamalara ek olarak, ki bu oldukça önemli.
Şimdiye kadar, Microsoft’un bunun için gösterecek çok az geliri var. Basına inanıyorsanız, şirketin chatbot’u şu ana kadar teknoloji salonu numaralarının eşdeğeri için kullanıldı, Beyoncé’nin “Cuff It” şarkısına Rihanna tarafından söylenmiş gibi bir cover yapmak , Jerry ve Seinfeld senaryosunu yazmak gibi gösteriler. George hapishanede Jeffrey Epstein’ı öldürmeyi planlıyor ve bir hukuk fakültesi sınavını geçiyor.
Yapay zekayı diğer ürünlere entegre edecek
Elbette bu tip iş süreçlerinde para yok ve Microsoft bunu biliyor. Ancak chatbot’un bu tür reklam hareketleri yapması sevindirici çünkü bol miktarda tanıtım getiriyor. Nihayetinde, Microsoft bu ilgiyi gelire çevirmeyi planlıyor.
Google’ın arama hakimiyetini yenmek için yapay zeka destekli Bing’in kullanımı gelir artışı sağlayabilir. Örneğin Google 2023’ün ilk çeyreğinde dünya çapındaki arama pazar payının yüzde 85’ine sahipken, Bing yalnızca yüzde 9’una sahipti. Yapay zeka destekli arama Bing’in payını artırabilir.
Ayrıca Bing’in yapay zeka sohbet robotu sayesinde Samsung, Android telefonlarında arama motoru olarak Google’ı Bing’le değiştirmeyi düşünüyor. Samsung’un 2022’de 259 milyon akıllı telefon sattığı düşünülünce bu çok önemli bir sayıya karşılık geliyor.
Microsoft, yapay zekayı tüm ürünlerine dahil etmenin ve yeni yapay zeka ürünleri piyasaya sürmenin, yeni müşterileri ekosistemine çekeceğini ve burada daha da fazla Microsoft ürünü satın alacaklarını umuyor. Elbette Google ve diğer şirketlerin de benzer planları var. Ancak şimdilik Microsoft’un sağlam bir avantajı var.