Site icon TechInside
Microsoft yapay zekâ destekli soğutucu geliştiriyor!

Microsoft yapay zekâ destekli soğutucu geliştiriyor!

Microsoft, konseptin son birkaç yılda popülerlik kazanmasından bu yana yapay zekânın ön saflarında yer alıyor. Çok kısa bir sürede önce sadece Microsoft Azure’de yer alan Copilot’tan Microsoft Teams, OneDrive, Microsoft 365 ve hatta Windows 11’de yer alan Copilot’a geçtik. Üstelik bu örnek sadece Copilot için de geçerli değil. ABD merkezli teknoloji devi, yapay zekâ konusunda o kadar çok ve farklı yatırım yapmaya başladı ki takip etmek giderek zorlaşıyor.  Şimdi ise Windowsreport’un ortaya çıkardığı bir patent başvurusu bilgisayarlardan dizüstü bilgisayarlara ve oyun konsollarına kadar çeşitli cihazlara entegre edilebilen yapay zekâ tabanlı bir soğutucu ped detaylarını gözler önüne seriyor.

Peki ama, bilgisayarınız çok ısınmasın diye altına koyduğunuz bir fanın veya soğutucu pedin yapay zekâyla ne ilgisi olabilir ki? Bu sorunun cevabı ise tasarımın yanı sıra kullanım şeklinde yatıyor. Kullanıcı davranışlarını öğrenme ve öngörme temelli yaklaşım, bu cihazları doğru ısıtma parametreleri içinde tutarak cihazların ömrünü uzatmayı ve daha sürdürülebilir bir teknoloji ortamı yaratmayı vaat ediyor.

Patent başvurusunda yer alan bilgisayar sistemi birkaç parçadan oluşuyor: işleme cihazları (CPU’ya benzer), sıcaklık sensörleri, bir fan ve fanın hızını ölçen bir fan takometresi. İşleme cihazları bir uygulama programı çalıştırır. Program çalışırken, işleme cihazları performans verilerini toplar. Bu, sensörlerden gelen sıcaklık verilerini ve takometreden gelen fan hızı verilerini içerir. İşleme cihazları bu verileri analiz etmek ve bir fan kontrol sinyali oluşturmak için bir yapay zekâ modeli kullanır. Bu sinyal daha sonra fanın hızını kontrol etmek için kullanılır. Bilgisayar çok ısınırsa, sistem otomatik olarak soğutma sağlamak için fanı hızlandırabilir.

Temel olarak, yapay zekâ tabanlı soğutucu ped bu şekilde çalışıyor, ancak Microsoft bunun oldukça kendi kendini idame ettiren bir sistem olmasını öngörüyor. Örneğin, soğutucu pedin içindeki yapay zekâ modellerinden biri, fanlardan birinde bir sorun olduğunu algılayabilecek ve kullanıcıyı olası bir donanım sorunu hakkında bilgilendirebilecek.

Yapay zekâ tabanlı soğutucu ped ilk bakışta muhteşem bir teknolojik yenilik gibi gelmeyebilir ancak bu soğutucu ped, farklı bağlamlara uyum sağlayarak cihazı doğru ısıtma parametrelerinde tutabilir ve aynı zamanda gürültünün söz konusu ortamda dikkat dağıtıcı olmamasını sağlayabilir. Bu da sistemin kişisel ortamlardan profesyonel alanlara kadar her türlü ortamda güvenle kullanılabileceği anlamına geliyor. Ayrıca böyle bir sistem cihazların ömrünü büyük ölçüde uzatacaktır. Modern işlemcilerin çoğu 80°C sıcaklığa kadar dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve bu koşullar altında en iyi performansı gösterirler, ancak bu sıcaklıklara sürekli maruz kalırlarsa ömürleri kısalacaktır. Bu işlemcileri bu sıcaklığın altında tutmak yalnızca optimum performans sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun ömürlü olmalarını sağlar. Dolayısıyla sağlanan faydalar aslında pek de küçümsenecek gibi değil.

Exit mobile version