Site icon TechInside

Microsoft’un hibrit bulut teknolojisinde lider: Türkiye!

Firmaların bilişim altyapıları ile bulutun birlikte kullanıldığı hibrit bulut çözümlerinde Microsoft’un bölgemizdeki lider ülkesi Türkiye. Bunun hibrit bulutun Türkiye’de firma ve kurumlara önemli faydalar sağlamasından kaynaklandığını belirten Microsoft Türkiye Azure ve Hibrit Bulut Platformları Direktörü Cüneyt Batmaz şu ifadeleri kullandı;

“Türkiye hibrit bulut alanında, bölgenin en ileri seviyedeki ülkesi. Yetkinlik, olgunluk ve kaynak olarak Microsoft ülkeleri arasında lider. Microsoft da hibrit bulut alanında lider olduğu için bu, bölgesel bir liderlik. Türkiye ‘Public Cloud’ tarafında bir iki adım geride olsa da hibrit bulutta önde.”

Türkiye hibrit bulut uygulamaları için test ortamına dönüştü

Türkiye, şu anda hibrit bulut uygulamalarının denendiği bir test ortamına da dönüştüğü için bu liderliğin uzun süre korunması bekleniyor. Bu dijitalleşmenin ihtiyaçlarını hızla karşılayabilmek anlamına geliyor. Dijitalleşmenin en önemli etkilerinden biri, sistemlerin yedi gün 24 saat ayakta kalmasının gerekmesi. Bunun teknik taraftaki doğal sonucu, sunucuların sürekli güncel olması ve bunun müşteri tarafından sürekli erişilebilir olması.

Microsoft, pandemi başlangıcında Teams gibi telekonferans ürünlerine ve sanal masaüstü gibi ürünlerine gelen yoğun talep sayesinde, bu sistemlerin Azure üzerinde çalışması nedeniyle kapasite planlaması yapmaya başlıyor. Microsoft’un CEO Satya Nadella’nın adıyla özdeşleşen büyük dönüşümünde pandemi böylece önemli bir eşiğin daha aşılmasını sağlıyor ve Microsoft’un bulut platformu Azure daha yetkin hale geliyor.

Cüneyt Batmaz, “Orada olağanüstü bir talep olunca ve bütün bu ürünler Azure veri merkezinde çalışınca biz kapasite planlaması yapmaya başladık. Ben orada ilk defa şunu hissettim: kapasitenin bir sınırı var. O dönemde önemli bir avantajımız oldu. Bir servise 10 kat talep patlaması olan ve bunun bir günlük olmadığı, her gün yaşandığı bir süreci biz neredeyse sıfır sorun ile atlattık” diyor.

Microsoft’un bu sınavda elini güçlendiren, Azure bütün dünyaya yayıldığı için her veri merkezinin ne ölçüde yüklendiğini ve kapasitesinin ne kadarını kullandığını gerçek zamanlı olarak görebilmesi oluyor. Bu veri merkezlerinin arasında yine gerçek zamanlı olarak hangi kaynakları taşıyabileceğinin de antrenmanını yapmış oluyor.

Pandemiden bu aşıyla çıkan Microsoft, Azure’u farklı biçimlerde kullanıma sunarken artık daha deneyimli . Batmaz bu kullanım konusunda bazı örneklerin üzerinde duruyor. Microsoft’un Azure, gelişen e-ticaret ve elektronik pazaryeri ekonomisinde, değişken talebi karşılama konusunda oynadığı rolle, bu alanda hizmet sunan önemli bir iş ortağı ekosisteminin işini önemli ölçüde kolaylaştırıyor.

Sistemin yük gelince ölçeklenmesi sayesinde kampanya dönemlerinde sorun yaşamayan çok sayıda hizmet sağlayıcı, Azure’u kullanmayı tercih ediyor. Microsoft’un yeni yapılanmasında teknoloji ve sektör olmak üzere iki boyutlu bir uzmanlık yaklaşımı öne çıkıyor. Bunun sonuçlarını sektörlerin özel ihtiyaçlarına yönelik gelişmiş çözümlerin ortaya çıkması olarak ortaya koyan Batmaz, Türkiye’de çok önemli bir pazar yaratan finans sektöründe Veripark’ın yaptıklarını bu konuda inanılmaz bir örnek olarak gösteriyor.

Veripark, finans alanında internet bankacılığı, mobil bankacılık, dijital kanallar ve ATM’i de dahil ederek uygulamalar (front end) yazarak başladığı yolculukta Azure’un finans sektöründe Batmaz’ın deyimiyle “muazzam” kullanım örneklerini ortaya çıkarıyor. Bankacılıkta çok referansı olan, büyük miktarda dış kaynak sağlayan ve bunların sonucunda finans tarafında önemli bir uzmanlık yaratan Veripark, bu sonucu, teknoloji tarafında Microsoft ile bulut dönüşümü konusunda çok yakın çalışarak elde ediyor.

Çözümlerini buluta koyarak bütün dünyadan erişilebilir hale getiren Veripark, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde etkinliğini artırırken Nijerya’da bile bankacılık dönüşümü yapan bir firma haline geliyor. Batmaz, bunun Veripark’ın başarısı olduğunun altını çizerken Microsoft’un da bulut üzerinden hemen yeni pazarlara erişim sağlama ve kendi ekosistemine tanıtmak gibi rolleri oynayarak başarıya katkı sağlama konusundaki gücünü yeni örnekler için kullanmaya hazır olduklarını söylüyor. Microsoft, arama motoruna benzer bir sistemle kurguladığı ve bütün dünyaya açık olan iş ortağı çözüm portali ile bu konuda önemli bir altyapıyı oluşturmuş durumda.

Exit mobile version