Site icon TechInside

Microsoft Avustralya’da Quantum bilgisayar geliştirecek

Microsoft, Sydney Üniversitesi ile birlikte Quantum bilgisayar geliştirmek için 150 milyon dolar bütçeli bir anlaşma imzaladı. 

Microsoft’un Quantum Mimarisi ve Bilişimi (QuArC)  takımınında yer alan ve Pentium 4 işlemcisinin de mimarı olan Douglas Carmean’ın açıklamasına göre, Sydney Üniversitesi’nde yer alan ekip, eşsiz bir Quantum teknolojisi deneyimine sahip. Quantum teknolojisini bilimsel olarak ölçekleyebilen bir teknik geliştiren ekibin deneyimleri sayesinde pratik kullanımı mümkün olan bir Quantum bilgisayar geliştirmek için çalışacak olan Microsoft’un bu ortaklığı Quantum bilgisayar alanında önemli bir adım olarak görülüyor.

Quantum bilgisayarlar sayesinde, özellikle ilk aşamada, bilim insanlarının ve büyük veri ile uğraşan kurumların ihtiyaç duyduğu yüksek işlem gücüne ulaşmak mümkün olacak. Bu da sayısız bilimsel projenin sonuçlandırılması, yeni teknolojilerin çok daha hızlı şekilde hayatımıza girmesi anlamına gelecek. Ticari kurumlar ise Quantum bilgisayarlar vasıtasıyla çok daha gelişmiş ürün ve hizmetler sunmaya başlayabilecekler. Ticari alandaki Quantum uygulamaların yaygınlaşması, işsizliği azaltacak, toplumlardaki refahı artıracak bir etkisi olacak.

Quantum bilgisayar çalışmaları şu anda “minyatürleşme” aşamasında tıkanmış bulunuyor. Bilim insanları, iri boyutlarda Quantum bilgisayarları geliştirebiliyor ancak bunlar 1940’lardaki oda boyutundaki bilgisayarları andırıyor.

Nano boyutlarda işlemciler üretmek içinse 50 yıllık bir çalışma daha yapılması gerektiğine inanılıyor. Bu kadar küçük bir alanda ise Quantum enerjisi Albert Einstein’in tanımladığı şekliyle “ürpertici” bir hal alıyor. Teknoloji firmaları ise bu enerjiyi kontrol altına alarak, mini Quantum PC’leri mümkün kılacak teknolojiyi geliştirmeye çalışıyorlar.

 

Exit mobile version