Techinside Google News
Techinside Google News

Meta, seçim öncesi Rus dezenformasyonuyla boğuşuyor!

Meta, yeni yayımladığı güvenlik raporunda Rusya'yı küresel koordineli sahte davranış (CIB) çabalarının "bir numaralı kaynağı" olarak ifade etti. Meta'ya göre, Rusya'nın en az 39 "gizli etki operasyonu" bulunuyor.
- Advertisement -

Meta tarafından işaret edilen Rus etki operasyonlarında; yapay zeka vasıtasıyla sahte gazeteci kimlikleri oluşturularak haber sitelerinde, gerçek makalelerin çarpıtılmasıyla yaratılan bilgileri içeren sahte haberler yayınlandı.

Geçmişte ABD politikalarını etkilemeye yönelik Rus çabaları, belirli bir ülkedeki sosyal ve kültürel sorunlara odaklanarak ilgi çekerken; mevcut “aldatıcı kampanya”, ağırlıklı olarak Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına destek toplama çabalarına odaklanıyor.

2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana, Rusya’nın Meta ile ilişkisi gergin. Facebook, işgalden kısa bir süre sonra Rusya’daki tüm reklamları durdurdu ve Rus reklamlarını engelledi. Aylar sonra, Rusya Meta’yı aşırılıkçı ve terörist bir örgüt olarak kategorize etti.

Meta raporunda, “Şimdi ve Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri arasında, Rusya merkezli operasyonların Ukrayna’ya yardım etmeye karşı çıkan adaylarla ilgili destekleyici yorumları teşvik etmelerini ve Ukrayna’nın savunmalarını desteklemeyi savunanları eleştirmelerini bekliyoruz.” denildi.

“Bu, ABD’deki ekonomik zorlukları Ukrayna’ya mali yardım sağlamaya bağlamak, Ukrayna hükümetini güvenilmez olarak göstermek veya savaş ve geleceği konusunda Rusya yanlısı görüşleri dile getiren sesleri yükseltmek şeklinde olabilir.”

Meta, yapay zekaya yoğun şekilde dayanan veya sahtekarlık kampanyaları yürüten daha aldatıcı gönderi ve hesapları hedef alıp kaldırdığını belirtti. Meta’ya göre, bu operasyonlar “düşük kaliteli, yüksek hacimli” olup operasyonel güvenlikte aksaklıklar yaşandı.

Meta raporunda, GenAI destekli taktikler, tehdit aktörlerine yalnızca kademeli verimlilik ve içerik üretme kazançları sağlıyor; etki operasyonlarını bozma yeteneğimizi engellemedi.” denildi.

“Aslında, gerçek insanların bu ağları troller olarak nitelendirdiğini ve otantik kitlelerle etkileşime geçmekte zorlandıklarını görüyoruz.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir