Meta, yıkıcı İsrail-Hamas savaşı devam ederken güncellenmiş bir içerik izleme eylem planı paylaştı. Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, dezenformasyon konusunda önce Elon Musk’ın şirketi X’i (Twitter) suçlayan bir mektup yayınlamış, sonrasında benzer mektupları Meta ve TikTok’a da iletmişti. AB’nin Dijital Hizmetler Yasası’nı (DSA) ve yaptırım gücünü hatırlatan mektuba en somut yanıt Zuckerberg’in şirketi Meta’dan geldi.
Meta yaptığı açıklamada, İbranice ve Arapça bilen uzmanlardan oluşan ve sürekli gelişen bir operasyon merkezi kurduklarını belirtti. Açıklamasında “Hamas’ın Cumartesi günü İsrail’e yönelik terör saldırıları ve İsrail’in Gazze’deki müdahalesinden bu yana, şirketimizin dört bir yanından uzman ekipler, platformlarımızı izlemek ve sahada meydana gelen önemli gelişmelere ışık tutmak için insanların uygulamalarımızı kullanma becerilerini korumak adına gece gündüz çalışıyor.” diyen Meta, bu yeni yapının içeriği kaldırmalarına ve yanlış bilgiyle daha hızlı mücadele etmelerine olanak sağladığını iddia ediyor.
Zuckerberg 3 günde 795.000 içerik kaldırdık diyor
Meta’nın Hamas’ın terör saldırısını takip eden üç gün içinde İbranice ve Arapça dillerinde 795.000’den fazla farklı içeriği kaldırdığı ya da rahatsız edici bir etiketle işaretlediği bildirildi. Çatışmadan önceki iki aya kıyasla bu iki dilde her gün yedi kat daha fazla içerik Tehlikeli Örgütler ve Kişiler politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldı. Hamas, Meta’nın Tehlikeli Örgütler ve Kişiler politikası kapsamında listeleniyor ve şirketin tüm platformlarında terörist grubu öven her türlü içerik yasaklanıyor. Ancak, haber makaleleri ve genel tartışma gibi “sosyal ve siyasi söylemlere” izin veriliyor.
Meta’nın diğer eylemleri arasında, politikalarını ihlal eden içeriklerle düzenli olarak ilişkilendirilen belirli hashtag’lerin kısıtlanması ve bir rehineyi açıkça tanımlayan herhangi bir içeriğin kaldırılması (bulanık görüntülere izin veriliyor) da yer alıyor. Şirket ayrıca izleme teknolojisinin eşiğini düşürerek kullanıcılara zararlı içerik önerme olasılığını da azalttı. Meta’nın açıklamasında “Politikalarımızın, insanları uygulamalarımızda güvende tutarken herkese söz hakkı vermek üzere tasarlandığını yinelemek istiyoruz. Bu politikaları kimin paylaşımda bulunduğuna ya da kişisel inançlarına bakmaksızın uyguluyoruz ve amacımız asla belirli bir topluluğu ya da bakış açısını bastırmak değildir” ibareleri yer alıyor.
Bu adımların Breton’u tatmin edip etmeyeceği belli değil. Breton benzer bir mektubu X’in sahibi Elon Musk’a da göndermişti. X daha sonra güncellenmiş politikaların bir taslağını yayınlasa da AB, firmanın DSA ile uyumluluğuna ilişkin bir soruşturma açmaya karar verdi.