Site icon TechInside
%%title%%

Meta, Llama modelini açık kaynak yaparak maliyetlerini azaltacak!

Meta yapay zeka

Meta tarafından düzenlenen 2024 üçüncü çeyrek kazanç çağrısında konuşan Zuckerberg, açık kaynak yaklaşımının Meta’nın yapay zeka altyapısını geliştirme maliyetlerini azaltabileceğini vurguladı.

Zuckerberg, Llama’nın açık kaynak yapılmasıyla birçok araştırmacının ve bağımsız geliştiricinin bu model üzerinde çalışarak yenilikler sunduğunu belirtti. Meta, bu yenilikleri hem Llama modeline hem de Meta AI, AI Studio ve Business AI gibi kendi ürünlerine entegre edebiliyor.

Bu yaklaşımın sektörde daha önce Open Compute Project ile başarılı sonuçlar verdiğini ifade eden Zuckerberg, endüstrinin şirketin tasarımlarını standartlaştırmasının maliyet tasarrufu sağladığını dile getirdi.

AI, maliyetleri azaltacak ve ürün kalitesini artıracak

Zuckerberg, Llama modelinin endüstri genelinde benimsenmesinin donanım üreticilerini de bu modele uyum sağlamaya yönlendirdiğini belirterek, Nvidia ve AMD gibi çip üreticilerinin Llama’ya özel optimizasyonlar geliştirmesinin şirketin ürünlerine doğrudan katkı sağlayacağını söyledi. Böylece Meta, sektör standartlarına uyum sağlayarak maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda ürün kalitesini de artırıyor.

Meta CFO’su Susan Li, Llama’nın gelecekte şirketin içerik denetleme sürecini daha verimli hale getirmek için kullanılabileceğini açıkladı. İçerik denetimini büyük ölçüde dış kaynaklarla sürdüren şirket, Llama’nın katkısıyla bu süreci otomasyona taşıyabilir ve operasyonlarını optimize edebilir.

Dev yatırımlar ve büyüme beklentileri

Meta, 2024’te sunucu, veri merkezleri ve ağ altyapısına 9,2 milyar dolar harcadı. Yıl sonu toplam harcamalarının 38-40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak Reality Labs birimi, sanal gerçeklik gözlükleri ve metaverse projeleriyle üçüncü çeyrekte 4,4 milyar dolar zarar açıkladı. Zuckerberg, yakın zamanda dijital ve fiziksel dünyayı birleştiren yeni nesil gözlükleri tanıtmayı hedeflediklerini ve bu gelişmenin heyecan verici olduğunu ifade etti.

Meta, müşteri hizmetleri alanında AI destekli çözümler geliştirme hedefini sürdürüyor. Şirket, küçük ve büyük işletmelerin birkaç tıklama ile küresel müşterilerine AI destekli müşteri hizmeti sunmasını sağlayacak.

Zuckerberg, Meta’nın bu projeyle e-ticaret sektöründe rekabeti artırarak, Q4’te beklenen 45-48 milyar dolarlık gelir hedefini daha da ileriye taşımayı umduğunu söyledi. Ancak, 2025 gelir beklentileri hakkında bilgi vermekten kaçınan Meta, bu konuyu bir sonraki çeyrekte açıklayacak.

Exit mobile version