Teknoloji devi, uçtan uca şifreleme özellikleri testini Meta ekosistemindeki diğer uygulamaları kullanan “milyonlarca daha fazla insanın sohbetine” genişletiyor.
Şirket, yıllardır Messenger‘da uçtan uca şifreleme özellikleri geliştiriyor. Ancak çoğu isteğe bağlı veya deneysel olmuştu. 2016 yılında Meta, “gizli konuşmalar” modu aracılığıyla uçtan uca şifreleme koruması sunmaya başladı. 2021’de, uygulamada sesli ve görüntülü aramalar için böyle bir seçenek sundu. Şirket, Ocak 2022’de grup sohbetleri ve aramaları için uçtan uca şifreleme seçeneği sağlamak için benzer bir hamle yaptı. Ağustos 2022’de de bireysel sohbetler için uçtan uca şifrelemeyi test etmeye başladı.
Meta üzerinde uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirmek için artan bir baskı var, çünkü böylece şirket veya diğerleri kullanıcıların sohbet mesajlarına erişemiyor. Nebraska’daki bir kız ve annesinin, Meta’nın DM’lerini polislere teslim etmesinin ardından Temmuz ayında kürtaj suçlamalarını kabul etmesinden sonra bireysel iletişimin korunması daha da önemli hale geldi.
Meta’dan Rob Sherman, bu ayın başlarında dijital haklar savunuculuğu grubu Fight for the Future’a yazdığı bir mektupta, Messenger’ın kullanıma sunulmasından sonra Instagram DM’lerine uçtan uca şifreleme sunacağını söyledi. Ayrıca, mühendislik zorlukları nedeniyle “test aşamasının beklenenden daha uzun olduğunu” belirtti.
Bir blog gönderisinde şirket, Messenger için şifreleme özellikleri oluşturmada önemli zorluklar olduğunu açıkladı. Şirket, eski sunucu mimarisini dökmek ve insanların sohbet geçmişlerini PIN gibi korumalar aracılığıyla yönetmeleri için yeni bir yol oluşturmak zorunda olduklarını söyledi.
Meta, uçtan uca şifrelemeyi barındırmak için konuşmalarda bağlantı önizlemelerini göstermek gibi 100’den fazla özelliği yeniden oluşturması gerektiğini de sözlerine ekledi. Şirketin popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp yıllardır uçtan uca şifrelemeye sahip ve son yıllarda şifrelemeyi bozmadan tek bir hesap için birden fazla cihazı desteklemenin bir yolunu buldu. Meta, Messenger ekibinin uçtan uca şifreleme uygulamak için WhatsApp’tan dersler aldığını söyledi.
Olaydan sonra, Uluslararası Af Örgütü dahil olmak üzere birden fazla kuruluş, özel sohbetler için uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirmek için Meta’ya ve diğer platformlara bir dilekçe yazdı.
Dünyanın dört bir yanındaki yetkililer, mesajlaşma uygulamalarında şifrelemeyi riske atabilecek kuralları araştırıyor. Meta, uçtan uca şifrelemeyi desteklemek için WhatsApp aracılığıyla bu teklifleri savuşturmuş olsa da, Messenger ve Instagram DM’leri için bu korumaları henüz tam olarak oluşturmadı.