Merkezi California’da bulunan Meta, gerekçesi hakkında hiçbir ayrıntı sunmadı. Ancak hesapların “Tehlikeli Kuruluşlar ve Bireyler politikamızı defalarca ihlal ettiği için” kaldırıldığını söyledi.
Politika, “Şiddet içeren bir misyon ilan eden veya şiddete bulaşan kuruluşların veya bireylerin platformlarımızda varlık göstermesine izin vermiyoruz.” diyor. Buna ABD hükümeti tarafından terörist olarak tanımlananlar da dahil.
Hamaney ve İran içindeki geniş himaye ağı uzun süre Amerikan yaptırımlarının hedefi oldu. Hamaney, Donald Trump döneminin yönetimi tarafından 2019’dan bu yana ABD yaptırımlarının hedefi haline geldi; çünkü Orta Doğu’da gerginlikler, Trump’ın Amerika’yı Tahran’ın dünya güçleriyle olan nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekilmesiyle başladı.
Ancak son yıllarda, özellikle Mahsa Amini’nin İran’da zorunlu başörtüsünü taktığı iddiasıyla tutuklanmasının ardından 2022’de ölümünün ardından başlayan kitlesel protestolardan sonra, Hamaney’in görevden alınması yönünde çevrimiçi platformlarda baskı artıyor.
Hamaney’in Facebook’u kullanması geçmişte yoğun eleştirilere yol açmıştı. Meta bünyesindeki sosyal ağ, İran’da 2009’daki tartışmalı başkanlık seçimlerinden ve ardından gelen Yeşil Hareket protestolarından bu yana yasaktı. İran, Amini’nin ölümü üzerine yaşanan protestoların ardından Meta bünyesindeki Instagram ve WhatsApp mesajlaşma hizmetini engellemeye başladı.
Hamaney’in hâlâ X’te (eski adıyla Twitter) bir hesabı bulunuyor.
Hamaney ve dini liderle bağlantılı hesaplar, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği ve 1.200 kişinin ölümüne ve 250 kişinin de rehin alındığı saldırıyı övüyordu. Saldırının hemen ardından Hamaney yaptığı konuşmada Hamas’a destek verdi ve şunları söyledi: “Siyonist rejime saldırıyı planlayanların ellerinden öpüyoruz.”
İran, Hamas’a silah ve destek sağladı; ancak 7 Ekim saldırısını Tahran’ın yönettiğine inanılmıyor. O günden bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaş 27.000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı ve Orta Doğu’nun tamamında gerilimlere yol açtı. Lübnan’daki Hizbullah ve yine İran tarafından silahlandırılan Yemen’deki Husi isyancıları gibi İran destekli milisler, o tarihten bu yana İsrail’e saldırılar düzenledi.
Hakaretle Mücadele Birliği’nden Jonathan Greenblatt, Meta tarafından alınan kararı övgüyle karşıladı.
Greenblatt internette şöyle yazdı: “Yıllardır bu platformları şiddetli antisemitizmi kışkırtmak, militan anti-siyonizmi meşrulaştırmak ve soykırım tehditlerinde bulunmak için kullandı.“