Site icon TechInside

Meta, Brezilya’da yapay zeka kullanamayacak!

Meta tarafından alınan askıya alma kararı WhatsApp çıkartma üreticisini de kapsıyor. Karar, Brezilya’daki Ulusal Veri Koruma Otoritesinin (ANPD) yaptırım kararının ardından geldi. ANDP, Temmuz ayı başında yaptığı inceleme neticesinde şirketin yapay zekâ sistemlerini eğitmek için kullanıcı bilgilerinin ve gönderilerinin kullanılmasına izin veren yeni gizlilik politikasını engellemişti. Bu hamle, Facebook’un 200 milyondan fazla insanın yaşadığı Brezilya’da yapay zekâ ürünlerini geliştirme girişimini sekteye uğrattı. Meta ayrıca 300 milyon dolar tutarında tazminat talep eden bir kamu davasının hedefi olmuştu.

Meta, konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, “ANPD ile üretken yapay zekâ konusundaki sorularını yanıtlamak üzere görüşürken, Brezilya’da aktif olan genAI araçlarını askıya almaya karar verdik” dedi. Zuckerberg’in şirketi; WhatsApp, Facebook ve Instagram’daki botları içeren ve diğer ülkelerde zaten mevcut olan yapay zekâ özellikleri paketini bu ay Brezilya’da piyasaya sürmeyi planlıyordu.

Yapay zekâ paketine ek olarak, şirket bazı Brezilyalı kullanıcılara üretken yapay zekâ kullanarak bir çıkartma oluşturma özelliği sunmuştu. Bu araç, metin komutlarına dayalı olarak WhatsApp ve Instagram üzerinden konuşmalarda paylaşılabilecek çıkartmalar oluşturulmasına izin veriyordu. Brezilya’daki askıya alma işlemi, veri yetkililerinin Meta’nın yeni gizlilik politikasını da sorguladığı ve Meta AI sohbet robotunun bölgedeki lansmanının ertelenmesine yol açan Avrupa Birliği’nde alınan benzer bir eylemi yansıtıyor.

Haziran ayında Meta, yapay zekâ modellerini eğitmek için sosyal medyada yayınlanan videolardan, fotoğraflardan ve altyazılardan bilgi toplamaya başladı. Brezilyalı kullanıcılar içeriklerinin kullanılmasını engellemek için hem uygulama içinde hem de dışında bir süreç aracılığıyla talepte bulunmak zorundaydı. Yani şirket politikası tüm verilerin kullanımına otomatik olarak onay veriyor, bu onayı kaldırmak için kullanıcıların uğraşması gerekiyordu. 2 Temmuz’da ANPD, gizlilik koşullarının değiştirilmesinde şeffaflık eksikliğini gerekçe göstererek bu uygulamayı yasaklamıştı.

ANPD ile yaşanan sorunlara ek olarak Meta, Brezilya’da Federal Kamu Bakanlığı (MPF) ve Tüketici Savunma Enstitüsü (Idec) tarafından açılan bir kamu davası talebiyle karşı karşıya. Dava, WhatsApp’ı 2021 yılında gizlilik politikasını değiştirmek ve kullanıcıları bunu kabul etmeye zorlamakla suçluyor ve toplu manevi zararlar için 300 milyon dolar tazminat talep ediyor. Firma ayrıca ülkedeki araştırmacıları itibarsızlaştırmaya çalışmakla suçlanıyor.

Exit mobile version