Site icon TechInside

Meta Quest 3 mü Vision Pro mu? Hangisini tercih etmeli?

VR gözlüklerin üstünlüğü konusundaki tartışma, sosyal medyada tartışmalara yol açtı; birkaç kullanıcı, Meta gözlüklerin Vision Pro’ya göre daha avantajlı olduğunu ve fiyatının çok altında benzer bir performans sunduğunu savundu.

QUEST 3’ün Vision Pro’yu geride bırakmasının 3 yolu

Apple’ın Vision Pro gözlüklerin piyasadaki en iyilerden biri olduğu inkar edilemez. Apple ürünlerinin hayranı olmasanız bile sizi Apple’a çekebilecek pek çok özelliğe sahip birçok VR gözlükten üstündür. Ancak kararınızı yeniden gözden geçirmenize neden olabilecek bazı eksiklikleri de var. Neyse ki Meta Quest 3, Apple Vision Pro’nun yetersiz kaldığı durumlarda devreye giriyor gibi görünüyor.

Oyuncular için Meta Quest 3 vs Vsion Pro

VR oyunlarına gelince, net bir ayrım var. Meta, birkaç yıldır sürekli olarak en çok satan VR başlıklarını üretiyor ve öncelikli olarak oyunlara odaklanıyor. Şirket, VR endüstrisine önemli yatırımlar yaparak geliştiricileri başlangıçta daha küçük bir kullanıcı tabanına rağmen Quest platformu için oyunlar oluşturmaya teşvik etti.

Quest gözlüklerin dikkate değer bir avantajı geriye dönük uyumluluk. Bu, Quest 3’ün, Quest 2 ve orijinal Quest için tasarlanan oyunları çalıştırabileceği ve 2019’a kadar uzanan büyüyen bir oyun kitaplığına erişim sağlayabileceği anlamına geliyor. Yüzlerce VR’a özgü oyun mevcut olduğundan, kullanıcılar sürükleyici bir deneyim yelpazesinde çok çeşitli deneyimlerin keyfini çıkarabilirler.

Buna karşılık, Vision Pro sınırlı sayıda VR oyununa sahip. Vision Pro sahipleri iPad oyunlarını geniş düz pencerelerde oynayabilir ve Apple Arcade kapsamlı bir etkileşimli içerik kitaplığı sunarken, Meta’s Quest serisinin sunduğu VR oyun deneyiminin çeşitliliği ve derinliğiyle eşleşmeyebilir. Bu, belirli eylem ve hareketlerdeki sınırlamalar nedeniyle oynanışı etkiler.

Vision Pro’nun uzamsal oyunları, mevcut birçok VR oyununun Apple’ın gözlüğüne taşınmasında zorluk yaratabilecek sınırlamalarla karşı karşıya. Özellikle, kontrol çubuklarına sahip özel bir VR denetleyicisi olmadan nişan alma, tetiği çekme ve fiziksel duvarların ötesinde gezinme gibi görevlerle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor.

Büyük bir oyun stüdyosunun, Vision Pro için ilgi çekici bir uzaysal oyunu tamamlayacak ve bu sınırlamalara hitap edecek bir VR kontrol cihazı geliştirebileceği bekleniyor. Ancak bu çözümün gerçekleşmesi birkaç ayı bulabilir.

Vision Pro, etkileyici işlem gücü ve grafik kalitesiyle övünse de, yukarıda belirtilen çözülmemiş zorluklar nedeniyle işlevsellik açısından şu anda Quest 3’ün gerisinde kalıyor.

Meta Quest 3 ile Vision Pro ekran ve optik karşılaştırması

Apple, iPhone’un pil kapasitesini sağlamak yerine beklenen çalışma süresini sunmak gibi, açıkladığı özellikler konusunda seçici olma eğilimindedir. Her ne kadar memnun oldukları sürece bu durum pek çok kullanıcıyı ilgilendirmiyor olsa da bu tür detaylara ulaşmak karşılaştırma açısından faydalı olacaktır.

Vision Pro ile ilgili olarak bazı kullanıcılar, beklenenden küçük Görüş Alanı (FoV) ile ilgili endişelerini dile getirdi. FoV, görüşünüzün ne kadarının VR gözlüğünün ekranı tarafından doldurulduğunu ve içeriden herhangi bir karanlık kenarın görünüp görünmediğini ölçer. İnsanların yatay olarak ortalama 200 derecenin üzerinde geniş bir görme aralığı vardır; merkezi 100 ila 120 derece derinlik algısı için çok önemlidir. Geniş görüş alanına sahip bir VR gözlük, sanal dünyaya kapılma hissini artırır.

Quest 3, Vision Pro’dan daha iyi bir görüş alanına sahip

Quest 3, ekran kenarlarının görünürlüğünü en aza indiren 110 derecelik yatay görüş açısına sahiptir. Buna karşılık, YouTube’daki Marques Brownlee gibi bazı incelemeciler Vision Pro’daki ekranın çevresinde siyah bir çerçeveye dikkat çekti. Bu herkes için bir sorun olmasa da Meta’nın Quest 3’ünün daha iyi bir FoV sunduğu konusunda genel bir fikir birliği var.

Vision Pro, Quest 3’ün iki katından fazla çözünürlüğüyle merkezi netlikte öne çıkıyor. Bu daha yüksek çözünürlük, küçük yazıları okumak veya hareketsiz görüntüleri ayrıntılı olarak incelemek gibi görevler için faydalı olduğunu kanıtlıyor. Geliştirilmiş çözünürlük, Vision Pro’nun öne çıkan bir özelliğidir ve daha yüksek fiyat noktasına katkıda bulunur.

Vision Pro, Quest 3’teki LCD panellere kıyasla daha geniş bir dinamik aralık sunan mikro OLED ekranları kullanıyor. Ancak OLED teknolojisiyle ilgili bazı ödünler var. Hareket olduğunda, bazı deneyimli VR kullanıcıları Vision Pro’nun ekranında gözle görülür bir kalıcılık gözlemledi ve bu da bir miktar hareket bulanıklığına neden oldu.

Vision Pro olağanüstü görüntü kalitesi sunarken, Meta’s Quest 3’ün kazanan olarak ortaya çıktığı belirli alanlar da var.

Meta Quest 3 ve Vision Pro fiyatlandırması

Değer aslında özneldir, ancak çoğu kişi Meta Quest 3’ün bu kategoride önemli bir avantaja sahip olduğu konusunda hemfikirdir. Pek çok kişi tarafından, özellikle uygun fiyatı ve dünyanın önde gelen VR üreticisi tarafından üretilmesinin itibarı göz önüne alındığında, şimdiye kadar yapılmış en iyi VR gözlüğü olarak kabul ediliyor.

Vision Pro, bütçeniz üzerinde önemli bir etki yaratan 3.500 $’lık yüksek bir fiyat etiketiyle birlikte geliyor. Buna karşılık Quest 3, 500 dolarlık fiyat noktasıyla daha geniş erişilebilirlik için tasarlandı. Quest 3’ün uygun fiyatlılığı, Meta’nın bu cihazda çok az kar marjına sahip olabileceğini veya hiç kar marjı olmayacağını gösteriyor.

Maliyet faktörünün ötesinde Quest 3, Vision Pro’ya atananlara benzer birçok görevi yerine getirme konusunda çok yönlü olduğunu kanıtlıyor. İster birden fazla tarayıcı penceresini görüntülemek ister yemek pişirirken video izlemek isteyin, her iki VR gözlük da bu tür yetenekler sunuyor.

Tarama veya yazdırma gibi görevler için Mac’inize bağlanmak söz konusu olduğunda hem Vision Pro hem de Quest 3 çözümler sunar. Apple, Vision Pro ile Mac’inize bir pencere sağlarken Meta, Quest 3’e macOS uygulamasını yüklediğinizde Horizon Workrooms aracılığıyla üç adede kadar pencere sunuyor.

Eğlence açısından Vision Pro, bir oyun kumandasıyla 3D filmleri ve 2D Apple Arcade oyunlarını oynatabiliyor. Benzer şekilde Quest 3, 3D filmleri destekliyor ve 2D oyunlar için bir oyun kumandasıyla Xbox Cloud’a bağlanabiliyor.

Ancak önemli fark VR oyunları alanında yatıyor. Quest 3, kapsamlı VR oyunları kütüphanesi ve VR’ye hazır bir oyun bilgisayarına bağlandığında SteamVR ile uyumluluğuyla Vision Pro’yu gölgede bırakıyor. Apple’ın mekansal oyun yelpazesi şu anda sınırlı ve bu alanda Meta’ya yetişmek yıllar alabilir.

Maliyet ne olursa olsun en iyi özelliklere öncelik veriyorsanız Apple Vision Pro tercih edilebilir bir seçim olabilir. Eşsiz göz takibi, el hareketleri, navigasyon ve görüntü kalitesi, VR alanında benzersiz ve yenilikçi bir deneyim sağlar.

Bununla birlikte, halihazırda bir VR gözlüğe sahip olmayanlar ve Vision Pro’nun 3.500 dolarlık başlangıç ​​fiyatını engel olarak görenler için Quest 3 harika bir seçenek. Yalnızca 500 dolarlık fiyat etiketiyle, karma gerçeklik gözlüklerin olanaklarına harika bir giriş sunuyor.

Mevcut Quest 3 sahipleri için Vision Pro’ya yükseltmenin önemli masraflarını haklı çıkarmak zor olabilir. Üstelik Quest 3, fiyatı yalnızca 500$ olup bazı açılardan Vision Pro’dan daha iyi performans göstererek diğer harcamalar için size önemli bir bütçe bırakıyor.

Bununla birlikte, seçim hâlâ son kullanıcıya ve tam olarak aradıkları özelliklere bağlı.

Exit mobile version