Meta ile yapılan bu anlaşma, tek bir eyalet tarafından açılan bir dava sonucunda elde edilen en büyük miktar olarak kaydedildi ve beş yıl içinde ödenecek. Anlaşmayı, Teksas Başsavcısı Ken Paxton duyurdu.
Bir Meta sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Bu konuyu çözmekten memnunuz ve Teksas’taki iş yatırımlarımızı derinleştirme fırsatlarını keşfetmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz, buna veri merkezleri geliştirme potansiyeli de dahil.” dedi. Meta, anlaşmada herhangi bir suçlamayı kabul etmedi.
Teksas başsavcılığının Facebook’a, şimdi Meta’ya, karşı Şubat 2022’de açtığı dava, yüz tanıma teknolojisinin milyonlarca Teksaslı’nın biyometrik verilerini rızaları olmadan topladığını ve bu nedenle eyaletin gizlilik korumalarını ihlal ettiğini iddia etti. Başsavcılık, Facebook’un fotoğraf ve videolardan “retina veya iris taraması, parmak izi, ses izi veya el ya da yüz geometrisinin kaydı” gibi biyometrik tanımlayıcıları depoladığını öne sürdü.
Paxton, “Facebook, insanları ve çocuklarını kar amacıyla onların güvenliği ve refahı pahasına sömürmeyi artık sürdüremeyecek.” dedi.
“Bu, Big Tech’in aldatıcı iş uygulamalarının bir başka örneğidir ve durdurulmalıdır. Teksaslıların gizliliği ve güvenliği için savaşmaya devam edeceğim.”
Meta, 2021’in Kasım ayında, on yıl boyunca kullandığı yüz tanıma yazılımını kapattı. Şirket, hükümetler ve diğer kuruluşlar tarafından kötüye kullanıldığı endişesiyle bu yazılımı kullanarak bir milyar kullanıcının fotoğraflarını tanımlamak için topladığı verilerin tamamını sileceğini açıkladı. Meta’nın eski yapay zeka başkan yardımcısı Jerome Pesenti, “Toplumda yüz tanıma teknolojisinin yeri hakkında birçok endişe var ve düzenleyiciler hala kullanımını yönlendiren açık bir kurallar seti sağlamaya çalışıyor.” dedi.
2019’da Facebook, yüz tanıma teknolojisinin kullanımıyla ilgili olarak ABD Federal Ticaret Komisyonu ile 5 milyar dolarlık bir gizlilik anlaşmasına vardı. 2021’de ise şirket, Illinois eyaletinde biyometrik gizlilik yasasını ihlal ettiği için 650 milyon dolar ödeme yaptı.