Site icon TechInside

Mentorların anlatmayacağı 9 startup ipucu

Hızlı kurulan, hızlı büyüyen startup çağındayız. Her şeyi çok hızlı tüketmek istiyoruz. İstediğimiz bilgiye ulaşmak için adeta zamanla yarışıyoruz. Peki aynı durum üretirken de geçerli mi acaba? Aklımızdaki fikri hayata geçirirken de zamanla yarışıyor muyuz? Maalesef pek çok girişimci bu konuda yeterince hızlı davranmıyor. Kurduğunuz startup önemli bir problemi çözüyor veya bir süreci daha verimli hale getiriyor olabilir; ancak bunu yaparken yeni bir verimsizlik probleminin ortaya çıkmasına müsaade etmeyin.

Her startup kitabını okumayın

Başlığında ve içeriğinde geçen anahtar kelimelere aldanıp günlerce okuduğunuz bazı kitapların aslında size vakit kaybettirebileceğini hiç düşündünüz mü? Girişimciler kendi ilgi alanındaki kitaplara karşı aşırı hassasiyet gösterir. Bunun temelinde “projemi ilgilendiren her konuda fikir sahibi olmalıyım” düşüncesi yatar. Gerekirse kitapların sadece sizi ilgilendiren ve değerli olduğunu düşündüğünüz kısımlarını okuyun. Bir kitabın size değer katıp katmayacağını öncesinde keşfedin ki hem paranız hem vaktiniz daha verimli alanlarda değerlensin.

Müşteri isteklerini 5 ile çarpın

Bir müşteri talebi, aslında bin müşteri talebi olabilir. Müşteriden gelen bir isteğin projeye uyarlanması konusunda karar verirken “bu talep gerçekten önemli mi, bu talebi diğer müşteriler de isteyebilir mi” diye sorun. Eğer çok sayıda kullanıcının problemini çözecek bir talep gelmediyse boşuna vakit kaybetmeyin veya müşteri/kullanıcıya özel geçici bir çözüm üretin.

Bugünün değil, yarının problemine odaklanın

Eğer uzun vadeli hedefleri olan bir startup üzerinde çalışıyorsanız, projenize ilave edeceğiniz bir özelliğin kalıcı olup olmayacağı ve evrimleşebileceği konusunda beyin fırtınası yapın. Bir sistem kuruyorsanız, o sistemin geliştirilebilir bir yapıda olmasına özen gösterin; aksi takdirde yarın o sistemi sıfırdan kurmak zorunda kalabilirsiniz.

Mentor deyip geçin

Girişimcilerin hassas olduğu bir diğer konu da mentorlardır. Türkiye’de maalesef az konuda yeterliliğe sahip kişileri her konuda fikir verecek mentor pozisyonlarına getirebiliyorlar. Bu yüzden karşılaştığınız kişinin yeni kurduğunuz veya kuracağınız startup hakkında size verdiği önerilere körü körüne kapılmayın. Verilecek yanlış bir öneri motivasyonunuzu kırabilir ve enerjinizi tamamen yok edebilir.

Evet demeyi öğrenin

Girişimciler sürekli hayır demeyi öğrenmeleri konusunda tavsiye alır. Ancak bunu yaparken evet demeleri gereken önemli fırsatları kaçırırlar. “Neden olmasın?” sorusuyla ateşlediğiniz pek çok evet yanıtı, harika denizlere açılmanızı sağlar ve her zaman yenilikçi gücünüzü ortaya çıkarır, sizi karamsarlıktan kurtarır. Vakit kaybetmeyin, projenizle ilgili önemli bir konuya daha yüksek sesle evet deyin ve kendinizi suya atın, derhal sonuca ulaşın.

Akşam çalışmaktan korkmayın

Geliştirdiğiniz fikir, gündüz yaptığınız meslek ile alakalı olsa da olmasa da geç saatlerde çalışmaya devam edin. Eğer yeterince motive olmuşsanız ve fikre inanıyorsanız; zaten çalışmak için fırsat arayacaksınız.

Ar-Ge için duracağınız noktayı doğru belirleyin

Bir konuda, örneğin bir programlama dilinde yeterli olmadığınızı düşünüyorsanız tamamını öğrenmeye çalışmak size aslında vakit kaybettirir. Hiç kimse bir programlama dilinin tamamını öğrenemez. Proje odaklı ilerleyin ve mevcut projede ihtiyacınız olduğu kadarını öğrenin.

Facebook’tan kurtulun

Motivasyonu öldüren ve size vakit kaybettiren şeylerle mücadele edin ve önlemler alın. Örneğin 20 dakikadır aralıksız ve son derece verimli çalışıyorken alışkanlıkla sosyal ağlara girmek tüm motivasyonunuzu kaybettirebilir ve aynı konsantrasyon ile çalışmaya geri dönemeyebilirsiniz.

Motivasyon depolayın

Eğer geliştirme hızınız azaldıysa ve projeniz üzerinde çalışacak gerekli enerjiyi bulamadığınızı düşünüyorsanız sizi motive edecek faaliyetlere yönelin. TED sunumları, startup başarı hikayeleri, değerli alıntı ve sözler size motivasyon kazandırabilir. Size enerji veren kişilerle görüşün, telefonlaşın. Doğru beslenin, spor yapın ve unutmayın; bazen zaman kazanmak için zaman harcamanız gerekir.

Dipnot: Bu makale Akıllı Üretim adlı girişimiyle fabrikalarda ve diğer kuruluşlarda kağıt kullanımını bitiren otomasyon uygulamasının geliştiricisi Kadir Çakır tarafından kaleme alınmıştır. Yazar ve girişimiyle ilgili daha fazla bilgiyi akilliuretim.com adresinden alabilirsiniz.

Exit mobile version