Site icon TechInside

Mart 2023’te lansman yapan yapay zeka projeleri

Son birkaç haftada her yerden yepyeni yapay zeka haberleri yağdı. Herkes sözleşmiş gibi yeni projelerini peş peşe duyurdu. Bill Gates’in “yapay zeka devrimi” olarak tanımladığı bu gelişmelere özet olarak göz atalım ve yapay zekanın bizi nasıl bir dünyaya doğru götürdüğünü görmeye çalışalım. Yapay zeka bizim gibi sıradan ölümlülerin günlük yaşamını değiştirmeye başlayacak mı? Yoksa daha bu aşamaya henüz gelmedik mi?

GPT – 4

13 Mart 2023’te OpenAI, şirketin en son ve en gelişmiş dil modeli ChatGPT-4’ün piyasaya sürüldüğünü resmen duyurdu. Şu anda ücretli ChatGPT Plus aboneliğinin bir parçası olarak ve geliştiriciler için bir API olarak sunuluyor.

Sadece dakikalar içinde oyun oluşturma, karmaşık kod yazma ve bir seferde 25.000 kelimeye kadar işleme yeteneği ile GPT-4, yapay zeka sistemlerinin önceki sınırlamalarını aştı ve daha önce imkansız görülen görevleri başardı. GPT-4’ün yaratıcılık, görsel girdi ve daha uzun bağlam açısından daha gelişmiş durumda olduğu belirtiliyor.

Ücretsiz versiyonunda internet erişimine sahip değil ve bu versiyonunu eğitmek de mümkün değil.

Stanford Alpaca 7B

Mart 2023’te Stanford İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü (HAI), Stanford Alpaca 7B adlı yeni bir yapay zeka modeli yayınladı. Bu model, Meta AI LLaMA 7B’ye dayalı bir talimat takip sistemi.

Enstitüdeki araştırmacılar, bu yapay zeka modelini geliştirmek için OpenAI’nin GPT 3.5’ini kullanarak 52.000 talimat takibi gösterimi oluşturdu. Bu talimatlar 7B modelini eğitmek ve öğretmek için kullanıldı. Stanford Alpaca 7B’nin sadece akademik araştırma amaçlı.  Modelin her türlü ticari kullanımı yasak.

Claude

San Francisco merkezli bir yapay zeka girişimi olan Anthropic, Claude adında bilgileri özetleyebilen, soruları yanıtlayabilen, yazmaya yardımcı olan ve hatta kod üretebilen gelişmiş bir sohbet robotu geliştirdi. İlginç bir şekilde Claude, OpenAI’nin ChatGPT’si ile pek çok benzerliği paylaşıyor, ancak kişiselleştirilmiş bir deneyim için tonunu, kişiliğini ve davranışını özelleştirme yeteneği gibi ek özelliklere sahip. Müşterilerden gelen erken geri bildirimler, Claude’un zararlı çıktılar üretme olasılığının düşük olduğunu ve şu anda mevcut olan diğer sohbet robotlarından daha kullanıcı dostu olduğunu gösteriyor.

Microsoft 365 Copilot

Bizim gibi sıradan insanların hayatını değiştirme potansiyeli olan tek gelişme Microsoft’tan geldi. Copilot adlı yapay zeka asistanı 365 uygulamalarına eklendi.

OpenAI’nin gelişmiş GPT-4 teknolojisi tarafından desteklenen bu yenilikçi özellik, kullanıcıların çeşitli belge türlerini, e-postaları, sunumları ve diğer görevleri kolaylıkla oluşturmasına yardımcı olmak için tasarlandı. Copilot, Office uygulamalarının kenar çubuğunda görünen bir sohbet robotu olarak sunulacak.

Microsoft daha önce de bu türden asistan özellikleri sunmuştu. Belki hatırlarsınız: Ataç şeklindeki eski asistanı Clippy, “nasıl yapılır” sorularına yanıt bulurdu ama külüstür bilgisayarlarımızı yavaşlattığı için kullanmazdık. Neyse ki Copilot bulut üzerinden çalışacağı için bu sefer asistan kullanmak işimize yarayabilir.

PaLM API

Google, metin oluşturma ve düzenleme yeteneğinin yanı sıra konuşma botu işlevi açısından OpenAI’nin GPT’si ile rekabet etmeyi amaçlayan yeni bir AI sistemi olan PaLM’i (Pathways Language Model) piyasaya sürdüğünü duyurdu. Google’a göre PaLM, çeşitli zorlu görevlerde etkileyici yetenekler sergiledi. İşletmelerin doğal dil istemlerini kullanarak metin, fotoğraf, kod, video ve ses dahil olmak üzere çeşitli içerik biçimleri oluşturmasına yardımcı olabilir.

Google, Genai’yi Workspace’e ekleyecek

Üretken yapay zeka entegre edilen Workspace, sadece test kullanıcılarına sunuldu. Dokümanlar’da belge yazma ve düzenleme, E-Tablolar’da formül oluşturma, Meet’te not alma ve Slaytlar’da metin, resim, ses ve video dahil olmak üzere içerik oluşturma konusunda yardımcı olacak.

Google’ın bu yapay zeka hamleleri, şimdilik bizim gibi sıradan kullanıcıların işine yaramıyor.

PyTorch 2.0

Mart ayındaki yapay zeka PR yarışında geri kalmayan bir başka proje PyTorch 2.0.

15 Mart 2023’te duyurulan bu model, açık kaynaklı bir makine öğrenimi (ML) eğitim projesi ve herkes buna erişebiliyor. PyTorch ilk versiyonu 2018’de çıkmıştı. Son versiyonu ise 428 farklı kullanıcı tarafından geliştirildi. Hızlandırılmış Transformatörler adı verilen yeni bir özelliği sayesinde performansının iyileştirildiği belirtiliyor.

(Ozan Sihay; Midjourney)

Midjourney V5

Yapay zeka sanat üretmekten elbette geri kalmıyor. İngiltere’den bağımsız bir araştırma laboratuvarı olan Midjourney, kullanıcının komutuna göre çeşitli sanat eserleri ve görüntüler yaratan yapay zeka destekli sanat aracı Midjourney V5’i yayınladı. Geleneksel fotogerçekçi görüntü oluşturucuların aksine, bu platform daha iddialı. Artık daha hızlı görüntü üreten bu versiyonda yüz özellikleri ve eller gibi ayrıntıları üretme kabiliyetinin düzeltildiği belirtiliyor. Daha yüksek çözünürlükte görsel üretilmesi imkanı da geldi.

Yapay zeka ile görsel üretme giderek yaygınlaşıyor ama bu uygulamalarda, yazdığınız komuta göre yapay zekanın ürettiği görsellerin telif hakkının size ait olduğunu sakın sanmayın. ABD Telif Hakları Bürosu komutla üretilmiş görsellerde insanların telif hakkının bulunmadığını düşünüyor.

Exit mobile version