Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir yandan bütçe kesintileri ve proje gecikmeleriyle baş etmeye çalışırken bir yandan da son derece önemli ve ilgi çekici deneyler yapmayı sürdürüyor. Son olarak OSIRIS-REx uzay aracıyla, yaklaşık 6,2 milyar kilometrelik tarihi bir yolculuktan sonra asteroit Bennu’dan aldığı örnekleri Dünya’ya getirerek bilim dünyasında büyük bir başarıya imza atan NASA, Mars görevine de hız kesmeden devam ediyor. NASA’nın Perseverance adlı keşif aracının içinde 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’a iniş yapan robotik helikopter Ingenuity kızıl gezegendeki 62. Uçuşunu bugün gerçekleştiriyor. Bugünkü hedef ise 36km/saat barajını aşarak bir hız rekoru kırmak.
Mars’taki ilk uçuşunu 19 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştiren mini helikopter aslında sadece 5 uçuş yapmak üzere planlanmıştı. Ancak NASA’nın kızıl gezegene gönderdiği hemen her araç ve robotta olduğu gibi Ingenuity’nin de görev süresi hayli uzatıldı. Yalnızca 49 cm yüksekliğinde ve 1,8 kg ağırlığındaki Ingenuity güneş enerjisiyle çalışıyor ve kendi kendini şarj ediyor. 1,2 metre rotor sistem uzunluğuna sahip mini helikopter, birbirine ters yönde yaklaşık 2.400 rpm hızla dönen bıçak/pervane sistemiyle oldukça verimli çalışıyor.
Ingenuity şimdiye dek Mars yüzeyinden yalnızca 24 metre yükseğe çıkabilse ve ancak 36km/saat hıza ulaşabilse de Mars’taki atmosferin Dünya’ya kıyasla %99 daha ince olduğu düşünüldüğünde iticileri olmadan çalışan bir cihaz için bu muazzam bir başarı. Şimdiye kadarki 61 uçuşunda toplam 110,9 dakika havada kalan toplam 13,6km mesafe kaydedebilen Mars helikopteri uçuşlarını otonom bir biçimde gerçekleştiriyor. NASA’nın uçuş planı, aracın 18 metreye yükselmesini ve saniyede on metre hızla 119,3 saniyede toplam 268 metre yol almasını öngörüyor. Keşif aracı Perseverance’ın da kısa bir süre önce insan müdahalesi olmadan tek bir günde 347,7 metre ilerleyerek kendi hız rekorunu kırmasıyla Mars’ta hız sezonu başlamış gibi görünüyor.
Ingenuity’nin hız rekoru denemesi yapacağı görevde NASA hedeflerini “Bilim hedeflerini görüntülemek” ve “Uçuş zarfını genişletmek” olarak tanımlıyor. Mars helikopterinin ana görevi kızıl gezegende uçuş denemeleri ve manevra kabiliyetini test etmek ve keşif aracı Perseverance için olası test nesnelerini tespit etmekti.