Site icon TechInside
Manisa’da 6 tane magma odası bulundu!

Manisa’da 6 tane magma odası bulundu!

Manisa’nın Kula ilçesi, “Yanık Ülke” olarak bilinen ve geçmişte volkanik aktivitelere sahne olmuş bir coğrafya üzerinde yer alıyor. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de volkanik tehditler taşıyıp taşımadığını araştıran bilim insanları, endişe verici bulgulara ulaştı.

Manisa’da 6 tane magma odası keşfedildi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi önderliğinde, TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen bir araştırma projesi, Kula ilçesinde yer kabuğunun 5 ila 30 kilometre derinliklerinde 8 ayrı magma odası olduğunu ortaya çıkardı. Bu odaların en büyüğü ise yüzeye sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve bilim insanlarına göre potansiyel bir püskürme riski taşıyor.

Manisa’da 6 tane magma odası keşfedildi.

Uzmanlar, özellikle depremlerin bu magma odalarını tetikleyerek püskürmeye yol açabileceği konusunda uyarıyor. Nitekim bölgede 3.000’den fazla depremin kaydedilmiş olması, bu riski daha da ciddi hale getiriyor. Araştırma ekibinden Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, “Kula ve çevresinde, gelecekte volkanik püskürmelerin görülmesi ihtimali var.” dedi.

Kula-Salihli Jeoparkı olarak bilinen ve UNESCO tarafından tescilli Türkiye’nin tek jeoparkı olan bölge, aynı zamanda bir “volkanik laboratuvar” niteliği taşıyor. Volkanik tepeleri, lav akıntıları ve eşsiz jeolojik yapısıyla bölge, bilim insanları için paha biçilmez bilgiler sunuyor.

Projede görev alan bilim insanları, 3,5 yıl boyunca bölgeye yerleştirdikleri özel sismometreler ve Ulusal Deprem Gözlem Merkezi istasyonlarından elde edilen verilerle magma odalarının hareketlerini yakından takip etti. Sonuçlar, bölgedeki volkanik hareketliliğin sanılandan daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Bölgedeki son volkanik patlamanın 4.700 yıl önce gerçekleştiği biliniyor. Ancak Prof. Dr. Karaoğlu ve ekibine göre, aktif fay hatları ve magma odalarının yüzeye yakınlığı, yeni bir patlama olasılığını gündeme getiriyor. Karaoğlu, “Tespit ettiğimiz magma odalarının konumları ve yüzeye yakınlıkları dikkate alındığında, yeniden harekete geçmeleri ve püskürme yaşamaları mümkün görünüyor.” dedi.

Araştırmacılar, Alaşehir grabeni ve çevresindeki fay hatlarının bölgedeki jeotermal sistemleri de etkilediğini ve magmanın bu sistemlerle bir bağlantısının olabileceğini belirtiyor. Bu durum, volkanik aktivitelerin yanı sıra, jeotermal enerji potansiyeli açısından da önemli ipuçları veriyor.

Exit mobile version