1 Ocak 2025’te yürürlüğe giren bu yasa, Malezya’da 8 milyondan fazla kullanıcıya sahip WeChat ve TikTok’un yanı sıra mesajlaşma servislerinin de lisans almasını şart koşuyor. Aksi takdirde yasal yaptırımlarla karşılaşmaları söz konusu.
Malezya İletişim ve Multimedya Komisyonu (MCMC), Telegram’ın lisans sürecinin son aşamasında olduğunu, Meta‘nın (Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi) ise başvuru sürecine başladığını belirtti. Ancak X (eski adıyla Twitter), ülkedeki kullanıcı sayısının 8 milyon eşiğini aşmadığını iddia ederek başvuru yapmadı. Bu iddianın doğruluğu MCMC tarafından inceleniyor. YouTube’un sahibi Google ise, video paylaşım özellikleriyle ilgili endişelerini dile getirerek başvuruda bulunmadı.
Sıkı denetim ve siber suçlarla mücadele
Yeni yasayla birlikte Malezya, artan siber suçlarla mücadele etmeyi hedefliyor. 2024 yılında zararlı sosyal medya içeriklerinde keskin bir artış gözlenmiş, bu durum hükümeti platformlara içerik denetimi konusunda baskıyı artırmaya yönlendirmişti.
Zararlı içerikler arasında çevrim içi kumar, dolandırıcılık, çocuk istismarı, siber zorbalık ve özellikle ırk, din ve kraliyetle ilgili hassas konular bulunuyor.
Kullanıcı verileri ve uygulama istatistikleri
Bağımsız verilere göre, WeChat Malezya’da 12 milyon, YouTube 24.1 milyon, TikTok 28.68 milyon, Facebook ise 22.35 milyon kullanıcıya sahip. X platformunun kullanıcı sayısı ise 5.71 milyon olarak tahmin ediliyor.
Yeni düzenlemelerle uyumlu hareket etmeyen platformların ciddi yasal yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtilirken, yasa, dijital ortamda kullanıcı güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. MCMC, platformların yasalara uyum sağlama sürecini yakından takip edecek.