Site icon TechInside

Mainframe sistemler geleceğe hazırlanıyor

IBM bu sistemi 1964'te tanıtmıştı
IBM bu sistemi 1964’te tanıtmıştı.

IBM teknolojisi Mainframe sistemler halen popülerliğini sürdürüyor. Forbes’ta yılların bu eskimeyen teknolojisini ele alan Adrian Bridgwater, yazısında bazı kesimlerin bu sistemin ilk bulut temeli olduğunu ve günümüz sanallaştırma teknolojilerinin babası olarak karşımızda bulunduğunu iddia edttiğine değiniyor. Yazıda IDC’nin raporuna atıfta bulunan Bridgwater, mainframe’lerin halen sunucu teknolojilerinin yüzde 10’una tekabül ettiğinden de bahsediyor. Peki ya Mainframe programcıları emekli olduğunda yeni nesil bu işi nasıl yürütecek? Bridgwater, konuyu şu sözleriyle özetliyor:

Yeni nesil geliştiriciler her zaman rahatlıkla ve doğru şekilde, mainframe’ler için iyi hazırlanmamış COBOL ve PL/I uygulama mantalitesini ve değişkenleri anlayamayabilir. 30 yaşın üstündeki çoğu kişi, COBOL (COmmon Business Oriented Language)’in ilk iş programlama dili olduğunu ve halen ödeme ile finans uygulamalarında kullanıldığını bilir. Öte yandan 40 yaş ve üstü kimseler ise L/I uygulama mekanizmasının, bilimsel ve mühendislik gibi başlıklarda çalışacak uygulamalar için olduğunun da farkındadır.

Dünyanın önde gelen mainframe tabalı yazılım şirketlerinden biri olan Compuware Corporation’ın Topaz adlı ürünü, IBM Z Systems ekosistemi ile uyumlu çalışıyor. Topaz’ın program analiz fonksiyonu ise, mainframe programları analiz etmek ve daha modern bir anlayışla sunmak. Topaz, Ocak 2015 tarihinde iş dünyasında daha az mainframe tecrübesi olan geliştiriciler için merhaba demişti. Mobil uygulamaların geliştirilmesi ve büyük veri analizleri için başarılı bir çözüm olarak sunulan sistemin çekici yanı da, mainframe bazlı olan ve olmayan uygulamaların artı ile eksilerini karşılaştırması. Şirkete göre yeni fonksiyon ile birlikte mainframe veri tabanlı uygulamaların geliştirilmesinde, masraf ve yeterlilik gibi süreçler kısa sürede belli oluyor.

Compuware Corporation’a göre her seviyeden genç programcılar, temeli ne olursa olsun her türlü veri formatı üzerinden, programlama dili ve platform da fark etmeksizin, her çeşit uygulamayı sorunsuzca halledebilecek.

Exit mobile version