Site icon TechInside

Madeni para boyutunda devrim: çip tabanlı 3D yazıcı geliştirildi!

çip tabanlı 3D yazıcı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Texas Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünyanın ilk çip tabanlı 3D yazıcısını geliştirdi. Bu yenilikçi cihaz, madeni para boyutunda olup anlık üretimde devrim yaratabilir.

Geliştirilen bu küçük cihaz, hareket halindeyken kullanıcıların özelleştirilmiş, düşük maliyetli nesneleri hızla üretmesini sağlayabilir. Örneğin, sallanan bir bisiklet tekerleğini onarmak için bir bağlantı elemanı veya kritik bir tıbbi operasyon için bir bileşen üretmek mümkün olacak. Araştırmacılar, kavram niteliğindeki cihazlarını, ışık vurduğunda katı bir şekle dönüşen reçine haznesine yeniden yapılandırılabilir ışınlar yayan milimetre ölçekli fotonik çiptenoluşturuyor.

Bu yeni teknolojinin getirdiği potansiyel uygulamalar arasında, kişiye özel tıbbi cihaz bileşenleri oluşturmak veya mühendislerin hızlı prototipler yapmasına olanak sağlamak bulunuyor. Profesör Jelena Notaros, bu yenilikçi sistemin 3D yazıcı kavramını baştan aşağı yeniden düşündürdüğünü belirterek, elde taşınabilen bir cihazın sunduğu yeni uygulamaların heyecan verici olduğunu ifade ediyor.

Henüz nihai ürüne ulaşılamamış olsa da, ekip prototiplerini saniyeler içinde rastgele iki boyutlu şekilleri 3D yazıcı olarak basmak için kullanıyor. Şimdi ise, prototipten yola çıkarak, tek bir adımda hacimsel 3D baskıyı mümkün kılmak için bir reçine haznesinde görünür ışık hologramı yayan bir çip geliştirmek istiyorlar. Bu hedefe ulaşabilmek için tamamen yeni bir silikon-fotonik çip tasarımına ihtiyaç duyuluyor.

Bu yenilikçi teknolojinin tıp, mühendislik ve uzay alanlarında büyük potansiyel taşıdığı düşünülüyor. Araştırmacılar, şimdi ise nihai ürüne doğru çalışmaya devam ediyorlar.

Exit mobile version