Site icon TechInside

Madencilik atıkları elektrikli araçlarda kullanılacak

Madencilik atıkları

MIT girişimi madencilik atıklarını elektrikli araçlar ve savunma teknolojisi için değerli metallere dönüştürüyor. MIT mezunlarının kurduğu Phoenix Tailings şirketi, maden atıklarını kritik metallere dönüştürüyor.

Madencilik atıkları için yeni strateji

Rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlardaki mıknatıslar için olmazsa olmaz olan nadir toprak elementlerine olan talep giderek artıyor. Ayrıca şu anda Çin, üretimlerine hakim. Tek bir kaynağa olan bu bağımlılık önemli jeopolitik ve ekonomik riskler oluşturuyor. İyi haber şu ki, bu değerli metaller genellikle maden atıklarında saklıdır. MIT mezunları tarafından kurulan bir şirket olan Phoenix Tailings bu potansiyeli açığa çıkarıyor. Pilot üretim tesisi Massachusetts, Woburn’da bulunmaktadır.

Yenilikçi süreçleri, maden atıklarından nadir toprak metallerini çıkarmak için su ve geri dönüştürülebilir çözücüler kullanır. Metaller daha sonra hem verimli hem de çevre dostu olan benzersiz bir elektrokimyasal işlem kullanılarak saflaştırılır.

Bu devrim niteliğindeki yaklaşım, toksik yan ürünleri ortadan kaldırarak ve karbon emisyonlarını azaltarak gelecek için sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Şirketin iddialı hedefi, 2026 yılına kadar bu kritik metallerden 3.000 tonun üzerinde üretim yapmak. Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle Phoenix Tailings, metal üretim kapasitesini genişletiyor ve ikinci tesis için planları hızlandırıyor. Şirketin kurucu ortağı Tomás Villalon: “Kendi malzemelerinizi yurtiçinde üretebilmek, yabancı bir tekelin emrinde olmadığınız anlamına geliyor” dedi.

Şirketin rafinerisi, nadir toprak metalleri açısından zengin olan maden atıklarını 1.300 Fahrenheit dereceye kadar ısıtıyor.Bu işlemde, bir elektrot üzerindeki karışımdan elektrik akımı uygulanarak saf metal elde ediliyor ve geride minimum atık yan ürün bırakılıyor.

Woburn tesisi, mıknatıs üretiminde önemli bileşenler olan neodimyum ve disprozyum da dahil olmak üzere müşterilere çeşitli nadir toprak elementleri sağlıyor. Bu malzemeler rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve savunma teknolojisi gibi çeşitli alanlarda uygulama alanı bulmaktadır.

Şirket, ABD Enerji Bakanlığı’ndan toplamda 2 milyon doların üzerinde iki hibe aldı. Bu hibeler, karbonizasyon ve geri dönüştürülmüş karbondioksit kullanarak madencilik atıklarından nikel ve magnezyum çıkaran bir sistemin geliştirilmesini destekleyecek.Phoenix Tailings’in süreci çeşitli cevher türlerini ve maden atıklarını işleyebilir. Dahası, şirket ABD madencilik endüstrisi her yıl yaklaşık 1.8 milyar ton atık ürettiğinden bol miktarda kaynağa erişebilir.

Exit mobile version