En sağ şeritten, yavaş bir hızla, tamamen belli bir güzegahta giden bir aracın kontrolü için gerçekten bir insana ihtiyaç var mı? Uber tarafından geçtiğimiz ay 680 milyon dolara satın alınan Otto’ya göre, ihtiyaç yok.
Yukarıda yaptığımız tanıma çoğu kamyon ve özellikle uzun araç sınıfındaki TIRlar uyuyor. Otto, bu gibi taşıma ve nakliye araçlarına, insansız sürüş özellikleri kazandırıp otonom bir şekle sokmaya çalışan yeni bir şirket. Google’ın akıllı araçları ile doğrudan rekabet içinde olan Uber tarafından satın alınması zaten an meselesiydi, o da oldu.
Otto, özellikle uzun araç statüsüne giren nakliye araçlarının ABD otoyollarında otonom olarak sürüş yapabilmeleri için değişikliğe uğratıyor. Yani Otto’nun sistemi, farklı bir araç yapmak değil. Hali hazırda var olan TIR filolarındaki araçları modifiye edip, otonom sürüş yetenekleri kazandırmak. Bu yaklaşım, sıfırdan araç yapmaya göre, şu anda hesaplamamıza değmeyecek kadar daha ucuza mal oluyor.
Otto’nun teknolojisi biraz Tesla’nın teknolojisini andırıyor. Otonom sürüş sistemi, yalnızca otoyollarda çalışıyor. Yani kamyonun veya TIRın içerisinde yine de bir insan sürücüye ihtiyaç var. Ancak bu insan sürücü, aracı yalnızca şehir içinde veya otoyol dışındaki yollarda sürecek. Böyle büyük nakliye araçlarının kat ettikleri yolun büyük kısmı otoyollarda geçtiği için, sürücüler daha çok dinlenebilecekler. Dinlenmiş sürücüler kaza riskini azalttığı gibi, daha çok nakliye işlemi yapabilecekleri anlamına da geliyor.
Otto geçtiğimiz ay sonu satın alındığı sırada teknoloji geliştirme aşamasındaydı. Ancak işin içine Uber’in teknolojisi ve deneyimi girince, otonom TIR teknolojisi roket gibi hızlandı. Otto, 2017 yılı içerisinde bu teknolojisi kullanıma sunabileceğini düşünüyor.
Uber uygulamasında bir tuşa bastığınızda ortalama 3 dakika içerisinde aracınız önünüzde oluyor. Nakliye endüstrisinin şu andaki standart uygulaması ise, 5 saat sürebilecek telefon görüşmeleri ile öncelikle kamyonun yerini belirlemeye çalışmak. Böyle bir ilkellik, tüm dünya ekonomisinin dayanak noktalarından olan kara nakliye ve taşımacılık sektörüne yakışmıyor.
Otto’nun satın alınıp teknolojisini pazara çıkartması Uber’in de işine yarıyor. Uber, son zamanlarda temel işi olan taşımacılıktan nakliyeye yönelmiş durumda. Örneğin Uber Eats, restoranlardan evlere servis hizmetlerini otonom hale getirmeye çalışıyor.