Techinside Google News
Techinside Google News

Macun şeklinde pil geliştirildi!

Araştırmacılar macun şeklinde pil geliştirerek her şekli almasını sağladı. Bu pil, zorlu elektronik devrelerde kullanılabilecek.
- Advertisement -

İsveçli bilim insanları, her şekli alabilen diş macunu benzeri yapıya sahip pil üretti. Araştırmacılar esnek pillerini üretmek için konjuge polimerler ve lignin kullandılar. İsveç’teki Linkoping Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, herhangi bir form veya şekli alabilen yumuşak ve şekillendirilebilir bir pil geliştirdiler. Böyle bir pil geliştirmenin anahtarı, katı elektrotlar yerine sıvı elektrotlar kullanmaktı. Araştırmacılar, pillerini, pilin rahat durumunda ve bükülüp gerildiğinde çalışan kırmızı bir LED’e güç vermek için kullandılar. Bu, macun şeklinde pil yapmanın temel prensiplerinden biridir. 

Macun şeklinde pil

Piller, günümüz dünyasında çeşitli cihazlar için önemli güç kaynaklarıdır. Akıllı telefonlardan kalp pillerine ve dizüstü bilgisayarlara ve sağlık izleme sensörlerine kadar piller, günlük hayatımızın kritik bir bileşeni haline geldi. Teknoloji geliştikçe, aletler ve sensörler küçülüyor, ancak pillerin sertliği daha fazla küçülmelerini engelliyor. İşte bunun için macun şeklinde pil araştırmaları önem kazanıyor.

Tahminler, önümüzdeki on yılda bir trilyon aletin internete bağlanacağını ve bunların çoğunun yumuşak robotlar, e-tekstiller ve giyilebilir cihazlar olacağını gösteriyor. Kullanıcı konforunu artırmak için, bu cihazların kullanıcıların günlük aktivitelerini engellemeden çalışması gerekecek. Şekil alabilen yumuşak ve esnek pillere ihtiyaç duyulacak yer burası. Yani, macun şeklinde pil kullanımı kaçınılmaz olacak.

Linkpoing Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Aiman ​​Rahmanudin bir basın bülteninde: “Piller tüm elektroniklerin en büyük bileşenidir. Bugün, sağlam ve oldukça hantal. Ancak yumuşak ve uyumlu bir pil ile tasarım sınırlamaları yoktur. Tamamen farklı bir şekilde elektroniklere entegre edilebilir ve kullanıcıya uyarlanabilir” dedi.

Bu tür pilleri yapmak için daha önce yapılan girişimler galyum gibi sıvı metaller kullanmayı içeriyordu. Malzeme yalnızca bir anot, pozitif elektrot olarak hizmet edebilirdi ancak şarj veya deşarj işlemi sırasında katılaşma riski de taşıyordu ve bu da ticari kullanımını engelliyordu. Üniversitenin Organik Elektronik Laboratuvarı’ndaki (LOE) Rahmanuddin ve araştırma ekibi, sıvı pillerini üretmek için konjuge polimerlere ve kağıt üretiminin bir yan ürünü olan  lignine yöneldi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir