Techinside Google News
Techinside Google News

Lityum üretiminde çığır açılıyor!

Lityum üretiminde yakın zamanda çığır açılabilir. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Sürdürülebilir teknolojilerin gelişimi ve yaygınlaşması için lityum elementinin verimli ve çevre dostu bir şekilde üretilmesi büyük önem taşıyor. Elektrikli araçlardan enerji depolama sistemlerine kadar birçok alanda kullanılan lityum için artan talep, üretim süreçlerinin iyileştirilmesini zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, enerji teknolojileri devi SLB, ABD’de kurduğu yeni demo tesisinde lityum üretiminde önemli bir atılım gerçekleştirdi.

Lityum üretiminde yakın zamanda çığır açılabilir

SLB’nin açıklamasına göre, yeni tesis sürdürülebilir lityum üretimi için doğrudan lityum çıkarma (DLE), yoğunlaştırma ve dönüştürme teknolojilerini bir araya getiriyor. Bu entegre çözüm sayesinde lityum, tuzlu sudan %96’lık bir geri kazanım oranıyla ve geleneksel yöntemlerden 500 kat daha hızlı bir şekilde üretilebiliyor. SLB Yeni Enerji iş birimi başkanı Gavin Rennick, “Lityum, elektrifikasyonun anahtarı. Bu nedenle, çevreye zarar vermeden üretimini hızlandırmanın yollarını bulmalıyız” diyerek bu teknolojinin önemini vurguluyor.

Lityum üretiminde yakın zamanda çığır açılabilir.
Lityum üretiminde yakın zamanda çığır açılabilir.

Yeni teknolojinin en büyük avantajlarından biri de, geleneksel lityum çıkarma yöntemlerine göre çok daha az arazi, su ve enerji tüketmesi. SLB’nin entegre çözümü, geleneksel yöntemlere kıyasla sadece %10 oranında arazi gerektiriyor. Ayrıca, su ve kimyasal kullanımı da minimum seviyede tutuluyor.

Ticari ölçekli bir tesisin yaklaşık onda biri büyüklüğünde olan demo tesisinde yapılan testlerde, %96’lık bir lityum geri kazanım oranına ulaşıldı. Bu oran, standart buharlaştırma yöntemlerine göre çok daha yüksek. Geleneksel yöntemlerde, yaklaşık 18 ay sürecek bir işlem sonucunda %50 veya daha düşük bir geri kazanım oranına ulaşılabiliyor. SLB’nin yeni teknolojisi ile lityumun tuzlu sudan çıkarılması ve teknik kalitede lityum karbonata veya hidroksite dönüştürülmesi ise sadece birkaç saat sürüyor. Bu sayede hem süre kısaltılıyor hem de çevresel etkiler minimize ediliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir