Site icon TechInside

Lityum pil fabrikasında çıkan yangında onlarca kişi hayatını kaybetti!

Batarya üreticisi Aricell tarafından işletilen tesisin en üst katının bazı kısımları çöktü ve beton parçaları yola döküldü. İtfaiye yetkililerine göre depoda yaklaşık 35.000 lityum pil ünitesi depolanıyor.

Kore Ulusal İtfaiye Teşkilatı tarafından yayınlanan bilgiye göre, videosu sosyal medyada yayınlanan yangının bir dizi patlamayla tetiklendiği ve söndürülene kadar 22 saat boyunca yandığı anlaşılıyor. Diğer raporlar, yangının altı saat içinde büyük ölçüde kontrol altına alındığını öne sürüyor.

Kurbanların çoğunluğu yabancıydı; en az 18’inin Çinli olduğu gelen bilgiler arasında. Ölenler, yangının çıktığı binanın ikinci katında bulundu; muhtemelen pilleri inceleme ve paketleme sürecindeydiler.

Çalışanların büyük ölçüde geçici işçiler olması nedeniyle binanın yapısını tanımadıkları düşünülüyor. Bu durum muhtemelen, yanan lityum pillerin oluşturduğu zehirli dumanı solumaları sonucu ölümlerine katkıda bulundu. İtfaiye yetkilileri, bazı kurbanları yalnızca cep telefonu sinyallerini coğrafi olarak konumlandırarak bulabildi.

Aricell CEO’su Park Soon-kwan kazadan dolayı özür diledi ve “merhum ve yaslı ailelere mümkün olan her şekilde samimi destek sağlayacağına” söz verdi. CEO ayrıca “kazanın nedenini araştırmak ve tekrarını önlemek için takip tedbirleri almak için her türlü çabayı göstereceğinin” sözünü verdi.

Lityum pillerden çıkan tehlikeli kimyasalların çevredeki alanları kirletebileceğine dair endişeler olduğundan Hwaseong belediye başkanı, bölgenin özel afet bölgesi ilan edilmesini önerdi.

İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı da hasar onarımı ve enkaz imhası için Hwaseong’a acilen 1 milyar₩ (720.000 $) hibe sağlayacağını duyurdu.

Yakın gelecekte neler bekleniyor?

Merkezi Afet ve Güvenlik Karşı Tedbirleri Karargahı, yangın mağdurlarına destek verilmesi ve gelecekte meydana gelebilecek olayların önlenmesi konusunu görüşmek üzere toplandı.

Kore Ulusal İtfaiye Teşkilatı Salı günü yaptığı açıklamada, önemli miktarda pil ürünü depolayan 213 işyerinin güvenlik yönetimi durumunu araştıracağını, depolama ve taşıma uyumluluğunun yanı sıra acil durum prosedürlerini ve çalışanlara yönelik yangın güvenliği eğitimini kontrol edeceğini duyurdu.

2020 yılında kurulan ve merkezi Hwaseong’da bulunan Aricell, özellikle sensörler ve radyo iletişim cihazları için lityum – tiyonil klorür (Li-SOCl 2 ) pillerin üretimi ve ihracatında uzmanlaşmıştır.

Piller, yüksek enerji yoğunlukları, uzun raf ömürleri ve geniş çalışma sıcaklığı aralıklarıyla tanınır; ancak aynı zamanda özellikle reaktif olmalarıyla da bilinir.

Dünyanın en saygın pil teknolojisi bilim adamlarından biri olan Dr. Rachid Yazami, pillerin sıvı katot kullandığı bilindiğini, diğer tüm kimyagerlerin ise katı hal katot kullandığını söyledi.

Yazami, “Tionil klorür (SOCl2 ) oldukça reaktif bir sıvıdır. Su ile birleştiğinde hidrojen klorür (HCl) ve kükürt dioksit (SO2) gibi zehirli gazlar oluşturur.” dedi.

Yangının nedeni bilinmemekle birlikte Yazami, zincirleme bir reaksiyonun meydana gelebileceğini, eğer bir batarya termal bir olaya maruz kalırsa, yakındaki diğerlerine kolaylıkla yayılabileceğini öne sürdü.

Exit mobile version