Techinside Google News
Techinside Google News

Bu 4 Hatadan Uzak Durun, LinkedIn’de Yıldız Olun

Kariyerinizin hasar görmesini istemiyorsanız, bu LinkedIn ipuçları sizin için. İşte uzak durmanız gereken 4 hata ve çözümleri.
- Advertisement -

LinkedIn ipuçları sıralarken sürekli olarak “profesyonellere yönelik sosyal ağ” tanımlamasını kullanıyoruz. Burada geçen sosyal ağ ifadesi onun Facebook, Twitter veya Instagram ile aynı kategoriye konmasına neden olabilir. Ne var ki LinkedIn aslında Sarı Sayfalar’ın daha şık tasarlanmış ve daha erişilebilir halinden ibaret.

İnsanlar bu platforma iş bulmak, kariyerini bir üst basamağa taşımak için kaydoluyor. Madalyonun öbür yüzünde ise İK yöneticileri ya da bir sonraki çözüm ortağını arayan şirketler bulunuyor. Bu kitle de yetenekli personeli, başarısını kanıtlamış ajansları ve diğer çözüm ortaklarını arıyor. Kısacası herkes bir arayış içinde.

O nedenle LinkedIn’i karikatür paylaşmak için kullanmak, kariyeriniz açısından yapacağınız en büyük hatalardan biri olur. Elbette bu kadar bariz olmayan ve düzeltmek için bir kılavuza ihtiyaç duyabileceğiniz hatalar da var. Sarah Cronin, bu hataların dördünü ve çözüm yöntemlerini şöyle sıralıyor:

Hata 1: Doğru anahtar kelimeleri seçmemek

LinkedIn sosyal ağ maskesi altında gizlenmiş bir arama motorudur. İK yöneticileri veya çözüm ortağı arayan potansiyel müşteriler, diğer sosyal ağlarda olduğu gibi kedi videosu izlemek ya da tatil fotoğrafı paylaşmak için LinkedIn’e girmezler. Onların burada bulunmasının yegane sebebi; yeni yetenekler, yeni müşteriler ya da yeni yeni iş ortakları aramaktır.

Google’ın internet dünyasına arama konusunda öğrettiği en önemli ipucu, arama sonuçlarına yanıt vermenin, doğru anahtar kelimeleri seçmekten geçmesidir. Hedeflediğiniz sektör ve pozisyon her neyse, ona uygun anahtar kelimeleri profilinizin uygun noktalarına “ekmekten” geri durmayın.

Bunun için “Yetenekler” bölümü uygun bir başlangıç olacaktır. Profilinizdeki anahtar kelime sayısını en kolay buradan artırabilirsiniz. Ayrıca hedeflediğiniz sektöre özgü anahtar kelimeleri de profilinizin diğer bölümlerinde kullanmayı ihmal etmeyin. Burada atlamamanız gereken en önemli detay, şu an çalıştığınız iş için değil, sizi bulmalarını istediğiniz iş için uygun anahtar kelimeleri seçmektir.

Hata 2: Tüm profili üçüncü şahıs ağzıyla yazmak

LinkedIn’in sosyal yetenekleri, bir kişiyi diğerine bağlamakta gizli. Sıradan iş başvurularının aksine, burada yapılan her görüşmede karşınızda “Aday #21” değil, bir insan evladı var. Hal böyle olunca, bir özgeçmiş hazırlar gibi tamamı üçüncü şahıs ağzından yazılmış bir LinkedIn profili ihtiyaç duyduğunuz etkiyi sağlamayacaktır.

Elbette “Ben şunu yapıyorum, buradan mezun oldum…” gibi fazla kişisel yazmak da sonuç vermez. Bunun yerine profilinizi ziyaret eden kişiyle bir asansörde karşılaştığınızı düşünün. Onu etkilemek için sadece birkaç saniyeniz var, onunla konuşun ve kullandığınız her kelimeyi iyice ölçüp biçin. Neyse ki LinkedIn profili için birkaç saniye içinde bir şeyler üretmek zorunda değilsiniz. Gerekirse bir gününüzü bu işe ayırın ve akıcı, içinde “siz, sizin, size” gibi kullanımlarla diyalog formu verilmiş bir profil metni hazırlayın.

Hata 3: Standart bir davet metni kullanmak

İş dünyasında birine ulaşmak LinkedIn sayesinde o kadar kolay hale geldi ki; insanlar kuracakları bağlantının değerini ölçüp tartamaz oldu. Normal şartlar altında profesyonel ortamda yeni biriyle tanışacağınız zaman, iyi bir ilk izlenim bırakmak sizin için önem taşır. Özellikle bu kişi hedeflediğiniz iş alanında mühim biriyse.

Bu yüzden LinkedIn’de biriyle tanışırken yapılacak en büyük hata, “Merhaba, sizi LinkedIn’deki profesyonel ağıma eklemek istiyorum.” şeklinde yazılı standart davet metnini göndermek olacaktır. Burası Facebook değil, eklediğiniz her yeni isim sizin kariyerinizde bir adımı temsil ediyor olabilir. Bu nedenle o kişiye hak ettiği değeri verin ve davetiyenizi mutlaka özel bir mesajla iletin. Eğer bu kişi doğrudan kariyerinize destek olabilecek bir isimse, bu mesajda kendi sağlayacağınız faydalardan da bahsetmeyi ihmal etmeyin.

Hata 4: Tavsiyelere gerekli önemi vermemek

Özgeçmiş için referanslar bölümü neyse, LinkedIn için de tavsiyeler o işe yarıyor. Tavsiyeler sayesinde güvenilirliğinizi artırır ve rüştünüzü ispat edebilirsiniz. LinkedIn Yardım Merkezi bile bu konuda yaptığı açıklamada “İK yöneticileri ve yeni müşteri ya da iş ortağı arayanlar, tanıdıkları ve güvendikleri insanlar tarafından tavsiye edilen kişilerle çalışmak istiyor,” diyor.

Hem mevcut iş arkadaşlarınızdan hem de eskiden birlikte çalıştığınız kişilerden tavsiye isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu ise ilk olarak sizin bir tavsiye yazmanız, sonrasında dönüş beklemenizdir.

LinkedIn ipuçları ile profilinizin doğru kitleye ulaşmasını ve kariyerinize destek olmasını istiyorsanız, işe sık yapılan bu dört hatayı düzeltmekle başlayabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir