Avrupa, Rusya ile yaşadığı gerilimin ardından yaşadığı enerji krizine çözümü Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da bulmuş olabilir.
Daima güneşli olan bu bölgede kurulacak dev güneş tarlalarından Akdeniz’in karşı kıyısına, Avrupa’ya elektrik nakletmeyi planlayan yatırımcılar böylece hem ekonomik, hem çevreyi kirletmeyen hem de kıtanın enerji ihtiyacına cevap olacak bir çözüm üretmiş olacaklar. Bu planla beraber, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki petrol savaşlarının da hafiflemesi ve güneş enerjisi için kurulacak çiftlikler sayesinde bölgeye yüksek teknoloji transferi de imkan doğacak. Bir diğer deyişle, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın kaderi de bu plandan olumlu etkilenebilir.
Tunus’ta kurulu bir güneş enerjisi şirketi TuNur şimdiden Avrupa’dan 4,5 GW’lık enerji siparişi almış bulunuyor. Bu enerji transferi ile Avrupa’da 5 milyon ev veya 7,5 milyon elektrik otomobilin enerji ihtiyacı karşılanacak. TuNur, İngiliz enerji şirketi Nur Energie ile Tunus ve Malta temelli iki şirketin ortaklığı ile hayata geçen bir girişim.
TuNur’un enerji altyapısını Malta’ya bağlayacak olan proje, Sicilya ve İtalya arasındaki 100 km’lik deniz altı enerji hatlarına bağlanacak.
Avrupa ülkeleri şimdi TuNur örneğinde olduğu gibi, kıtanın enerji ihtiyacını Rusya’dan veya Orta Doğu’dan gelen borcu hatlarıyla değil, Kuzey Afrika veya Orta Doğu ve Türkiye’den gelecek güneş/rüzgar enerjisi transferi ile rahatlatmayı planlıyorlar. Böylece kıtanın Rusya’ya ve Orta Doğu petrollerine olan bağımlılığı önemli ölçüde azalacak.