Araştırma şirketi Canalys’nin yayınladığı bir rapora göre, tüm dünyada kurumsal siber tehdit seviyeleri artmaya devam ederken, siber dayanıklılığa yapılan yatırım 2023’ün ikinci çeyreğinde kuruluşlar için en önemli öncelik olmaya devam etti. Dünya genelinde kurumsal siber güvenlik teknolojisi pazarı, devam eden makroekonomik belirsizlik ve kısıtlı BT bütçelerine rağmen bir önceki yıla göre %11,6 büyüyerek 2023’ün ikinci çeyreğinde 19 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu rakama son kullanıcılara yönelik bireysel ürünler dahil değil.
Pazarda ilk 3 sırada Palo Alto, Fortinet ve Cisco var
Canalys raporunda kurumsal siber güvenlik pazarında yer alan İlk 12 tedarikçi bu harcamaların neredeyse yarısını oluşturdu. İkinci çeyrekte pazarın lideri olan Palo Alto Networks, SASE, SecOps ve bulut güvenliğine yönelik talebin etkisiyle %25,4 büyüdü. Fortinet, ağ güvenliğinde daha fazla kazanım elde ederek kurumsal siber güvenlik pazarında ikinci sırada yer aldı. Ancak Fortinet’in 2. çeyrekteki %19,0’lık büyümesi, 1. çeyrekteki %26,2’lik büyümeye kıyasla bir yavaşlamayı temsil ediyor. Cisco, geçen yıl %6,7 olan toplam harcamaların %6,1’ini oluşturdu. Cisco, yeni platform lansmanları ve Splunk’ı 28 milyar ABD doları karşılığında satın alma niyeti de dahil olmak üzere daha fazla satın alma ile yeni bir liderlik altında dönüşüm geçiriyor. CrowdStrike, Check Point, Okta ve Microsoft firmaları ise ilk yediyi oluşturan diğer kurumsal siber güvenlik tedarikçileri.
Canalys Baş Analisti Matthew Ball konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu yılın ilk sekiz ayında kamuya açık olarak bildirilen fidye yazılımı saldırılarının sayısının %50’den fazla artması ve ihlal edilen veri kayıtlarının iki kattan fazla artması nedeniyle tehdit seviyeleri daha önce görülmemiş boyutlara ulaştı. Mevcut oranlarla 2023, fidye yazılımlarının bir dizi yüksek profilli olaydan sonra ön plana çıktığı 2021 seviyelerini çok aşarak kayıtlardaki en kötü yıl olacak,” diyor ve ekliyor:
“Kurumsal siber güvenlik açıklarını keşfetmek ve varlık envanterleri oluşturmanın yanı sıra bunları risk düzeyine göre kategorize etmek, siber güvenlik yatırımlarına öncelik vermek açısından kritik önem taşıyor. Bu aynı zamanda, saldırılar gerçekleştiğinde müşteriler için iyileştirme planları oluşturmada iş ortakları için önemli bir temel. İş ortakları için siber güvenlik hizmetleri fırsatı, bu yıl siber güvenlik teknolojisi satışından daha büyük olacak ve harcamaların %13,2 artarak 2023’te 143,2 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Yönetilen güvenlik hizmetleri ve entegrasyon hizmetleri en hızlı büyüyen alanlar olacak.”
Bölgesel bazda bakıldığında ise Canalys raporuna göre kurumsal siber güvenlik pazarı 2023’ün 2. Çeyreğinde Kuzey Amerika’da %12,6, EMEA bölgesinde %11,1 ve Latin Amerika’da %13,4 büyüme sağladı. Asya Pasifik bölgesinde ise kuruluşların harcamalarını azaltması nedeniyle büyüme oranları yavaşlayarak %8,8’de kaldı.