Site icon TechInside

Küresel yaşam beklentisi artıyor

Kürsel yaşam beklentisi

Sağlık müdahalelerinin etkisiyle küresel yaşam beklentisi 2050 yılına kadar artacak. Rapor, 2022’den 2050’ye kadar küresel yaşam beklentisinin erkeklerde 4,9 yıl, kadınlarda ise 4,2 yıl artacağını öngörüyor. Lancet’te yayınlanan Küresel Hastalık Yükü Çalışması’nın (GBD) 2021 en son bulgularına göre, küresel yaşam beklentisinin 2022 ile 2050 arasında erkeklerde 4,9 yıl, kadınlarda ise 4,2 yıl artması bekleniyor.

Kürsel yaşam beklentisi istatistikleri

Bu durum çoğunlukla yaşam beklentisinin daha düşük olduğu ülkeleri etkileyecek. Bu da farklı coğrafyalarda artan yaşam beklentisinin yakınlaşmasına katkıda bulunabilecek. Bu eğilim, büyük ölçüde çeşitli kardiyovasküler hastalıklardan, COVID-19’dan ve bir dizi bulaşıcı, anne, yenidoğan ve beslenme hastalıklarından (CMNN’ler) kaynaklanan hayatta kalma oranlarını önleyen ve iyileştiren halk sağlığı önlemlerinden etkilenmektedir.

Bu çalışma, hastalık yükünün kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara (BOH) doğru devam eden değişimini vurgulamakta. Obezite, yüksek tansiyon, kötü beslenme ve sigara kullanımı dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilişkili risk faktörlerine maruziyetteki artışın, gelecek neslin hastalık yükünü önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Hastalık yükü bulaşıcı, anne, yenidoğan ve beslenme bozukluklarından (CMNN’ler) BOH’lara ve Kaybedilen Yaşam Yıllarından (YLL’ler) Engellilikle Yaşanan Yıllara (YLD’ler) geçtikçe, daha fazla insan daha uzun yaşayacak ancak daha fazla yılını yoksul koşullarda geçirecek.

Küresel yaşam beklentisinin 2022’de 73,6 yıl olan 4,5 yıl artarak 2050’de 78,1 yıla çıkması öngörülüyor. Bu arada küresel sağlıklı yaşam beklentisinin (HALE) 2022’de 64,8 yıldan 2050’de 2,6 artışla 67,4 yıla çıkması bekleniyor. yıllar. Bu faktör, kişinin sağlıklı yaşamayı bekleyebileceği ortalama yıl sayısını ölçüyor. Raporda: “En yüksek ve en düşük gelirli bölgeler arasındaki sağlık eşitsizlikleri devam ederken, aradaki farklar daralıyor ve en büyük artışlar Sahra altı Afrika’da bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.

Çalışma ayrıca 204 ülke ve bölge için 2022’den 2050’ye kadar nedene özel ölüm oranlarını, YLL’leri, YLD’leri, engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yıllarını, yaşam beklentisini ve HALE’yi vurguluyor. Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri Bilimleri Başkanı ve Sağlık Ölçümleri Enstitüsü Direktörü Dr Chris Murray: “Bu, en yüksek ve en düşük gelirli bölgeler arasındaki sağlık eşitsizlikleri devam ederken, uçurumların daraldığının ve en büyük artışın Sahra Altı Afrika’da beklendiğinin bir göstergesi” dedi.

Exit mobile version