Bu konu muhtemelen ülkemizde ilk defa yazılıyor ve dünyada da ilk onda yer alacağından eminim. Benim de bir haber kanalım sayesinde bilgim oldu. Evet bu hafta köşe yazımı yeni bir sosyal ağ olan AskWitty.com’a ayırmayı uygun gördüm. Öncelikle İngilizcede ask witty; zekice, kurnazca, esprili şekilde soru sor anlamında kullanılıyor.
Bu yeni ağda mantık kullanıcıların soru sorması ve soruya şıklar ekleyebilmesi üzerine kurulmuş. Aslında bu hem Facebook hem de Facebook kullanıcıları tarafından kullanılan bir yöntem. Ancak bütün fikrin soru-cevap ve anket mantığı üzerine kurulması oldukça ilginç ve üzerinde durulası bir fırsat.
Popüler olabilmek çok kolay
Malum sosyal ağlar insanların kendince popülerlik sağlamak amacıyla kullandıkları ortamlar olarak da karşımıza çıkıyor zaman zaman. İşte AskWitty.com’da bir konuda çok değişik ve farklı olarak sorular sormak mümkün. Buradaki amaç en kurnazca soruları sormak ve bunların cevabı olarak da yine en dikkat çekici cevap şıklarının yazılmasını sağlamak.
Sitede amaçlanan bir diğer şey ise diğer sosyal paylaşım siteleri gibi kullanıcıların birbirini takip edebilmesi, paylaşımlarının “soru” olarak yazılarak daha fazla insanın o konu için fikir paylaşımında bulunması ve fikrine yakın seçeneği oylayarak kendini ifade etmesi. Özellikle ülkemizde siyasi baskılar nedeniyle insanlar Twitter veya Facebook’ta bazı sivri veya uç noktalı yazıları paylaşmaktan veya yorumlamaktan kaçınıyor. Ama söz konusu olan yazı, bir soru haline getirildiğinde ve uygun şıklar eklendiğinde sistem, herkesin kendini rahat ifade edeceği bir platform haline geliyor.
Ya kurumsal dünya?
AskWitty.com bireysel olduğu kadar kurumsal kullanıcılara da hitap edecek şekilde yapılandırılmış. Kullanıcıların klasik reklamlardan sıkıldığı gerçeğinden hareket eden yapımcılar, bu platformda şirketlerin insanlara “subliminal” mesaj verecekleri bir ortam hazırlamaya çalışmış. Örneğin bir üretici yeni bir ütü çıkardığında ve bunu tanıttığında klasik yöntemleri kullanmış oluyor. Ama bu yeni ütünün atıyorum “en çok hangi renginin beğenildiğini” soru olarak bu platformda sorarsa oylanma oranları kullanıcıda merak uyandırabiliyor. Şirket günün sonunda sistem üzerinde anket yaparken aslında bilinçaltı mesaj göndererek kullanıcıları yönlendirmiş de oluyor.
Gelir modeli
Sistem ilk adımda farklılaşabilmek adına kullanıcılara maddi kazanç sağlama olanağı da sunuyor. Tabii bu tamamen kullanıcının paylaşımlarına ve yeteneğine kalmış. Kısaca sistem, en zeki, en kurnazca soru soran kullanıcılara, sorularını oylatma ölçüsünde bir miktar gelir elde etme şansı sunuyor. Bunun için bir web sitesine ihtiyacı yok. Şayet kullanıcının sorduğu soru gerçekten insanların dikkatini çekebilecek güzel bir soru ise bunu kendi sosyal ağlarında isterse web sitesinde, blog sayfasında gömülü kodlarını paylaşarak sorabilecek ve oylatma ölçüsünde gelir kazanacak. AskWitty.com yaratıcıları bu sisteme CPV adını vermiş. Yani “Cost Per Vote-Oylama Başına Ücretlendirme”.
Evet şimdilik bu konuda aktaracaklarım bunlar ama bence takipte kalın. Zira bu konuda iyi şeyler olacak gibi.