Giyim ve perakende sektörü, pandemi ve IoT yatırımının yavaş ama istikrarlı bir şekilde artmasından bu yana muazzam bir değişim geçirdi. Geleneksel alışveriş deneyimlerini kademeli olarak uzaktan, ancak daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş modellere kaydırdı.
Omdia’nın kıdemli IoT analisti Eleftheria Kouri, e-ticaret platformlarına ve çevrimiçi alışveriş hizmetlerine yönelik baskının, pandemi sırasında işletmeler alıcı ilgisini sürdürmek için çabalarken hızla hızlandığını ve bunun yalnızca “Covid sonrası arenada” genişleyen bir trend olduğunu söylüyor.
Kouri: “Tüketiciler, çevrimiçi alışveriş yoluyla sunulan rahatlığa ve kişiselleştirilmiş seçeneklere değer veriyor. Pandemi sırasında birçok perakendeci, ürünleri sanal olarak denemek için AR veya kişisel bir müşterinin rehberliğinde doğrudan bir mağazadan canlı akış alışverişi yapmak için AR gibi kullanıcılara mağaza içi alışverişi hatırlatan etkileşimli özellikler ekleyerek çevrimiçi mağaza deneyimlerini daha da optimize etti” dedi.
Perakendeyi otomatikleştirme çabaları, sektördeki birçok teknolojik ilerlemenin arkasındaki itici güç olarak yüksek üretim çıktısını korurken maliyetleri en aza indirerek artan işgücü maliyetleri ve pandemiden kaynaklanan devam eden kesintilerle desteklendi.
Pandeminin bu zincirleme etkileri sadece perakendeye özgü olmasa da tüketici alışkanlıklarındaki değişim ve işletmelerin buna uyum sağlama ihtiyacı bu sektörde özellikle hissediliyor. Şimdi, Avrupa’ya yayılan yaşam maliyeti krizi ve artan enflasyon oranlarının küresel ekonomileri sıkıştırmasına neden olurken, perakendeciler ayakta kalabilmek için bir kez daha uyum sağlamak zorunda kalacak.
Önümüzdeki yıla bakıldığında, perakende sektöründe IoT yalnızca daha yüksek benimseme ve yatırım oranları görmek için çalışıyor. Kouri’ye göre, bu dijital araçlar giderek daha uygun maliyetli ve kolay erişilebilir hale geldikçe, bilgisayar görüşü, yapay zeka ve veri analitiği gibi yeni teknolojileri kullanan orta ve küçük ölçekli işletmeler göreceğiz. Toplanan verilerden yararlanan bu işletmeler, daha geleneksel kitle stratejilerinin yerini alan daha özel pazarlama ve iletişim kampanyaları da görecek.