Techinside Google News
Techinside Google News

Kuantum iletişim ile uydudan görüntü aktarımı!

Kuantum iletişim ile uydundan görüntü aktarımında yeni bir başarı elde edildi. Rusya ve Çin, iki görüntü aktarımını başarıyla tamamladı.
- Advertisement -

Rusya ve Çin, kuantum iletişimini kullanarak uydu üzerinden iki görüntüyü başarıyla aktardı. Hala aşılması gereken teknik engeller var ancak ilerlemeler kaydediliyor. Bu test, saldırıya uğramayan son derece güvenli bir bilgi aktarma yöntemi olan kuantum iletişiminin pratik kullanımında ek bir ilerlemeyi temsil ediyor. Ancak test, teknik zorlukları çözmeye yönelik uzun bir yolun yalnızca ilk adım oldu.

Kuantum iletişim ile uydudan görüntü transferi

Rusya ve Çin’den bilim insanları uydu üzerinden kuantum iletişimini başarıyla kanıtladı. Test, diğer ülkeler tarafından hacklenemeyecek gelişmiş şifreli iletişim ağlarının geliştirilmesine ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkeleri arasında güvenli bir iletişim aracının kurulma ihtimaline işaret etmesi açısından önem taşıyor. Jeopolitik açıdan bakıldığında bu, Pekin ve Moskova’nın askeri amaçlarla yüksek teknoloji işbirliğini derinleştirdiğinin bir başka kanıtı.

Testte, 2016 yılında yörüngeye fırlatılan ve esas olarak Çin Bilimler Akademisi tarafından yönetilen Çin’in kuantum uydusu Mozi kullanıldı. Olay, Moskova yakınlarındaki Zvenigorod’daki bir yer istasyonu ile Çin’in kuzeybatısındaki Sincan bölgesindeki Urumçi yakınındaki bir başka yer istasyonu arasında 2.300 mil mesafede gerçekleşti. Şifrelenmiş iletim, Zvenigorod yer istasyonundan Dünya yörüngesindeki Mozi uydusuna dağıtılan ve daha sonra Çin’deki istasyona iletilen kuantum anahtarlarıyla güvence altına alınan iki görüntüyü içeriyordu.

Bu son test, iki ülkenin kuantum iletişiminde yürüttüğü araştırmanın bir ilerlemesi niteliğinde. Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Rusya Kuantum Merkezi’nden Alexey Fedorov, Rusya ve Çin’in geçen yıl ilk tam döngü testini gerçekleştirdiğini bildirdi. Bu çabanın anahtarı, hem ulusal hem de uluslararası kuantum iletişim ağlarının geliştirilmesinde merkezi olması beklenen Mozi. Ancak böyle bir başarının pratik sınırlamaları var. Gelişmiş altyapının çoğunun oluşturulması gerektiğinden ölçeklenebilirlik halen önemli bir sorun.

Ek olarak, kuantum sinyallerinin uzun mesafelerde sürdürülmesi sorunlu olmaya devam ediyor. Bunun nedeni, kuantum iletişiminin verileri iletmek için ışık parçacıklarını kullanması ve oldukça kırılgan bir durumda olması. Bu işlem, parçacıklar müdahale edildiğinde çöktüğü için verilerin çalınmasını önlüyor. Ancak geçen yıl bir fiber optik kabloyu başarıyla test eden bir araştırma ekibine liderlik eden York Üniversitesi Güvenli Özerklik Enstitüsü ve Fizik, Mühendislik ve Teknoloji Okulu’ndan Profesör Marco Lucamarini, bunun aynı zamanda seyahat edebilecekleri mesafeyi de sınırladığını açıklıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir