YouTube ya da Facebook’ta bir video izlediğimizde ‘vay be ne kadar güzel olmuş’ diyorsak, bu video tabiri caizse bam telimize dokunuyorsa onu üreten kişi doğru yoldadır diye düşünürüz. Her ne kadar bu işler ortak zeka ile üretilse de arkasında her zaman keskin bir zeka, duygular ve takım çalışması vardır.
Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde yapılan oturumlardan biri de işte bu keskin zekanın formüllerini ortaya koyması açısından önemliydi. Yaratıcılığın Kodları isimli oturumda reklam ve pazarlama dünyanın önemli isimleri vardı. Fatoş Karahasan, Esra Süzme, Alemşah Öztürk ve Erol Batislam yukarıda anlattığımız konuda nasıl adımlar atmamız gerektiğini anlattılar.
Fatoş Karahasan’ın yaptığı sunumda kreatif olmanın 7 kuralı örneklerle anlatıldı. Bu kurallar bize insanların kalbine dokunan, ajitasyona kaçmayan ama bir mesajı olan işler üretmede yardımcı olacak ipuçları içeriyor.
İşe ihtiyaçtan başlama
Kreatif olmanın birinci kuralı işe ihtiyaçlardan başlamak. Pazarlamacı olarak öncelikle bu konuya önem vermek gerekiyor. Bir reklamın ya da kampanyanın başarılı olması için önce kişiye dokunması, bir ihtiyacı gidermesi gerekiyor. Bunu sağlayan çalışma bir adım öne geçmiş oluyor.
Tasarımı başrol oyuncusu yapmak
İkinci kural ise tasarımı başrolde kullanmak. Eskiden logonun sadece bir tasarım öğesi olarak görüldüğünü belirten Alemşah Öztürk, artık eko sistem reklamcılığının yaygın olarak kullanıldığını söylüyor. Bu konuda en iyi örneğin Apple olduğuna dikkat çeken Öztürk, Apple logosunun artık eko sistem ile bütünleştiği görüşünü savunuyor.
Müşterilerin yolculuklarına eşlik et
Üçüncü kural ise müşterilerin yolculuklarına eşlik etme gerekliliği. Bir reklamı hazırlarken amaç sadece ürün satmak olmamalı. Müşterinin o ürünü kullanırken içinde bulunduğu durum ya da durumları resmetmek de önemli hale geliyor. Bu konuda Erol Batislam ‘reklam gibi olmayan reklam’ kavramını hatırlatıyor.
Teknolojiyi günlük yaşamın parçası haline getirmek
Dördüncü kuralda ise teknolojiyi günlük yaşamın bir parçası haline getirerek sunmak yatıyor. Bu konuda verilen örnek ise British Airways’in ilginç açık hava reklamı oldu. İngiltere’de yayınlanan reklamda hareketli bir bilboardda küçük bir çocuk görünüyor ve üstünden geçen uçağın ismi ve gittiği yer yazıyor. Çocuk da bu uçağı takip ederek ekrandan çıkıyor.
Basit gibi görünse de arkasında karmaşık teknolojiler bulunan bu reklam teknolojinin günlük hayatta ve reklam dünyasında nasıl kullanıldığını göstermesi açısından önemli.
İnsanlara mutlu anları sun ve duygularına seslen
Beşinci kural ise insanlara mutla anları sunmak. Reklamlarda genelde mutlu anlar sunulur. Ancak bunu yaparken duygu sömürüsü yapmamak ve abartıya kaçmamak gerekiyor.
Eğlenceli zeki ve başarılı ol
Altıncı kural ise eğlenceli zeki ve başarılı olmak. Reklam hazırlamanın en önemli kurallarından biri de bu. Eğer bu beklentilere cevap verebilen bir reklam hazırlanırsa bunun geri dönüşü de o ölçüde başarılı oluyor.
Yaptığınla gurur duy
Son kural ise yapılan işle gurur duymak. Sadece reklam için değil tüm işlerde yapılan çalışmalarla gurur duymak önemli. O işi üretenin yaptığı işi beğenmesi ve onunla gurur duyması gerekiyor ki bu sayede işin kalitesi ve etki de artmış oluyor.