Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından geliştirilen kök hücre tedavisi, görme kaybı yaşayan dört kişide körlüğü tedavi etmeyi başardı. Bu tedavi, özellikle kornea hasarı bulunan kişilerde uygulandı ve ilk kez insanlarda başarılı bir sonuç elde edildi. Kök hücre tedavisinin güvenli olduğu belirtilse de daha geniş çaplı klinik çalışmaların yapılması gerektiği ifade ediliyor. Tedavi, gözdeki korneada meydana gelen hasarı iyileştirmeyi amaçlayan bir yöntem olarak, gözün şeffaf yüzeyini yeniden şekillendirmeye yönelik bir yaklaşımı içeriyor.
Kök hücre tedavisiyle görme yetisi geri kazandırıldı
Bu tedavide kullanılan kök hücreler, hastaların gözlerinde oluşan yara dokusunu temizledikten sonra, yeniden programlanmış kök hücrelerle oluşturulan epitel hücre tabakaları ile değiştirildi. Tedavi süreci boyunca, dört hastadan üçü bir yıldan fazla süreyle önemli iyileşmeler kaydetti.
Dördüncü hasta ise geçici bir iyileşme yaşadı ancak bu sonuç uzun süreli olmadı. Uygulanan tedavi, bağışıklık sistemi tarafından reddedilmedi ve tümör oluşumu gibi büyük yan etkiler de gözlemlenmedi. Bu tedavi, kornea üzerinde ciddi hasar bulunan ve limbal kök hücre eksikliği (LSCD) yaşayan hastalar için büyük bir umut vaadediyor.
Tedavi, embriyonik benzeri bir duruma dönüştürülmüş sağlıklı bağışçı kan hücrelerinden elde edilen uyarılmış pluripotent kök hücreleri kullanılarak yapıldı. Bu hücreler, korneal epitel hücrelerine dönüştürülerek, hastaların kornealarındaki yara dokusunun temizlenmesinin ardından yerleştirildi. Tedavi sonrası gözlemler, iyileşmenin önemli olduğunu ve büyük bir yan etkisi olmadığını gösterdi. Ancak bu tedavinin daha fazla hasta üzerinde test edilmesi gerektiği vurgulanıyor.