Türkiye, KOBİ’lere dijital dönüşümünde 20 milyon TL’ye (617.665,2 $) kadar finansman sunan iddialı program sağlıyor. KOBİ dijital dönüşüm projelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacir, KOBİ’lerin operasyonel verimliliğini ve teknolojik entegrasyonunu artırmayı amaçlıyor. Bu amaçla “KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı”nın başlatıldığını duyurdu.
KOBİ dijital dönüşüm aşamları
KKOSGEB Başkanlığı’nda düzenlenen KOBİ Dijital Dönüşüm Tanıtım Programı sırasında Bakan Kacir önemli açıklamalar yaptı. Kacir: “Dijital dönüşüm projeleri uygulayan KOBİ’lere 36 aylık bir süre boyunca 20 milyon TL’ye (617.665,2 $) kadar uygun fiyatlı finansmana erişim sağlıyoruz.” dedi.
Yapay zeka, IoT, büyük veri ve robotik gibi yenilikçi teknolojileri benimsemenin önemini vurguladı. Kacir, bunların günlük uygulamaları ve karar alma mekanizmalarını yeniden şekillendirmedeki önemli rolünü vurguladı.
Bu teknolojilerin iş modellerine uyarlanarak etkili, verimli ve hızlı hizmetler sunulmasının önemini vurguladı. Kacir, Bakanlığın dijital dönüşüm yolculuklarında endüstrileri ve işletmeleri destekleme taahhüdünü dile getirdi. KOBİ dijital dönüşüm süreçlerinde alınması gereken önemli adımlardan bahsetti.
Ayrıca Kacir, işletmeleri Dördüncü Sanayi Devrimi’nin zorluklarına hazırlamak istediklerini söyledi. Bununla birlikte KOBİ dijital dönüşüm için işletmelere ve çalışanlara sağlanan çeşitli hizmetler aracılığıyla üretkenliği artırmak için ülke genelinde model fabrikaların kurulmasının önemini vurguladı.
Dijital dönüşümde uluslararası iş birliklerini güçlendirmek için Kacir, işletmelerin inovasyona ve teknoloji geliştirme altyapısına erişimini kolaylaştıran Türkiye’de Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri kurulması gibi girişimleri vurguladı.
Rekabetçi dünyada müreffeh iş modelleri için dijital dönüşümün gerekliliği diyebiliriz. Kacir, Türkiye’ye özgü faktörleri göz önünde bulundurarak özel olarak bir değerlendirme aracından bahsediyor. Bununla birlikte KOBİ dijital dönüşüm için KOBİ’lerin yeterliliklerinin değerlendirilmesinin önemini vurguladı.
Ayrıca altyapı, nitelikli işgücü, planlanmış finansal stratejilerle başarılı dijital dönüşüm için temel unsurları ayrıntılı anlattı.
Ülke çapında uygulamaya rehberlik etmek için Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme Modeli’nin (DDX) geliştirilmesinden bahsetti. Özetlemek gerekirse, KOBİ dijital dönüşüm aşamalarında bu modelin önemi büyüktür.
Kacir, dijital dönüşüm projeleri uygulayan KOBİ’lere 36 aya kadar maksimum 20 milyon TL finansman sağlanacağını duyurdu. KOBİ’lerin dijital yolculuğunu engelleyen finansal engelleri kaldırmak için TEB gibi kurumlarla iş birliğinin önemini vurguladı.