Kickstarter, topluluk fonlama kavramınının geniş kitlelere yayılmasını ve yeni projelerin daha başlangıç aşamasında fon bularak hayata geçmesini sağlayan mucizevi bir servis olarak hayatımıza girdi.
Kicstarter sayesinde, 2009’dan bu yana hayatımıza sayısız yeni ürün girdi. Nest, Oculus Rift, OnePlus One, Peeble gibi markalar Kickstarter’da doğdu. Sayısız donanım ürününün yanında çok sayıda video oyunu da onlarca milyon dolar bağış aldı. Google’ın yakında piyasaya sürmesini beklediğimiz modüler telefon gibi, teknolojide devrim yaratma potansiyeli olan ürünlerin de çıkış noktasının Kickstarter olduğunu unutmayalım.
2009 yılında yayına giren Kickstarter’da bugüne kadar yapılan bağışların toplamı 2 milyar doları buldu ve bu rakam hızla artıyor. 2009-2015 arasında sadece 1 milyar dolar toplam bağış rakamına ulaşılmışken 2015 yılında bu rakama bir milyar dolar daha eklendi. 2016’da toplam rakamın 4-5 milyar doları bulması ise hiç sürpriz olmayacak.
Yani kısacası, Kickstarter dünyanın en büyük girişim sermayesi kaynaklarından biri olarak çalışıyor ve ne zaman yeni, etkileyici, güzel fikre sahip bir girişimci kendine sermaye arayacak olsa, fikrini Kickstarter’da halka açıp bağış toplayarak fikrini hayata geçiriyor.
Ancak ne yazık ki, dünyanın neredeyse tümü bu dev kaynaktan yararlanıp yeni girişimler başlatsa da Türk girişimciler Kickstarter’da, uzun süre “Türkiye’den bu sisteme katılamazsınız,” mesajı aldılar. Bunun nedeni de elbette Kickstarter kurucularının Türk düşmanlığı değildi. Sorun, bizim internet kullanıcılarımızın saldırgan yapısından ve sorumsuzca proje geliştiren girişimci zihniyetimizin düşüncesizliğinden kaynaklandı.
Kickstarter’ın, bağış paralarını alıp kaçacak üçkağıtçı proje sahiplerine veya fizibilitesi iyi yapılmamış ve yarı yolda patlayacak boş projelere karşı bağış yapan kullanıcılarını koruma içgüdüsüyle Türkiye’ye uzun süre hizmet vermediğini biliyoruz.
Kickstarter henüz yeni yeni Türk girişimcilere kapısını açtı. Bugünden sonra Türk girişimciler de yeni fikirleri için milyarlarca dolar büyüklüğündeki bu bağış kaynağından yararlanabilecekler ancak korkum şu ki, kısa yoldan zengin olma meraklısı birkaç üçkağıtçının Kickstarter bağışçılarını dolandırmaya kalkması halinde, Kickstarter’ın yine Türklere kapanması olasılığı hiç küçük değil.
Umarım bu senaryo gerçekleşmez ve bizim ülkemizden de Peeble, OnePlus One, Oculus Rift veya benzeri başarılı projeler çıkarak ekonomimize faydalı olurlar.