Site icon TechInside

Kentsel ısı yönetimi Londra’da başarılı oldu

Kentsel ısı yönetimi

University College London (UCL) araştırmacılarının yaptığı yeni bir araştırma, çatıları beyaz boyama veya yansıtıcı kaplamalarla kaplamanın, kavurucu yaz günlerinde Londra gibi şehirleri serinletmenin en etkili yolu olabileceğini öne sürüyor. Geophysical Research Letters’da yayınlanan araştırma, çeşitli pasif ve aktif kentsel ısı yönetim sistemlerinin etkinliğini karşılaştırdı. Bunlara “serin çatılar”, çatı güneş panelleri, yeşil çatılar, sokak seviyesindeki bitki örtüsünün artırılması ve klima dahildir. Ekip, 2018’de Londra’nın rekor kıran yazının en sıcak iki gününde bu yöntemleri simüle etmek için ayrıntılı bir bilgisayar modeli kullandı.

Kentsel ısı yönetimi

Çalışmada, serin çatıların yaygın olarak benimsenmesinin şehir genelinde dış mekan sıcaklıklarını ortalama 1,2 santigrat derece (2,16 Fahrenheit derece) azaltabileceği, bazı bölgelerde ise 2 santigrat dereceye (3,6 Fahrenheit derece) kadar düşüş yaşanabileceği bulundu.

UCL’nin Bartlett Çevre, Enerji ve Kaynaklar Okulu’ndan ve çalışmanın baş yazarı olan Dr. Oscar Brousse, yaptığı açıklamada: “Londra gibi şehirlerin artan sıcaklıklara uyum sağlamak ve onları azaltmak için kullanabileceği birden fazla yöntemi kapsamlı bir şekilde test ettik ve aşırı sıcak yaz günlerinde sıcaklıkları düşürmenin en iyi yolunun serin çatılar olduğunu bulduk” dedi.

Diğer yöntemler çevresel faydalar sunarken, soğutma etkileri daha az fark edilirdi. Örneğin, geniş ağaç örtüsü ve güneş panelleri, şehir genelinde ortalama sadece yaklaşık 0,3 santigrat derece (0,54 Fahrenheit derece) soğutma etkisi sağladı. Su yönetimi ve yaban hayatı habitatı faydaları nedeniyle övülen yeşil çatılar, genel olarak ihmal edilebilir bir net soğutma etkisi gösterdi.

Çalışma ayrıca klimanın potansiyel dezavantajlarını da vurguladı. Binaları soğuturken, dışarıya ısı atarak kentsel ortamı daha da ısıtıyor. Araştırmacılar, yoğun klima kullanımının Londra genelinde dış mekan sıcaklıklarını ortalama 0,15 santigrat derece (0,27 Fahrenheit derece) artırabileceğini, yoğun merkezi bölgelerde ise 1 santigrat derece (1,8 Fahrenheit derece) daha önemli bir artış olabileceğini buldu.

Ancak araştırma, benzer ölçekte kurulum yapılması durumunda, artan klima talebinin tamamının çatılardaki güneş panelleri tarafından karşılanabileceğini öne sürüyor. Araştırma ekibi, her yöntemin tam etkisini dikkate almanın önemini vurguluyor. Serin çatılar, güneş ışığını yansıtarak hem kentsel çevreyi hem de bina iç mekanlarını soğutmanın ikili faydasını sunuyor. Yeşil çatılar genel olarak önemli bir soğutma etkisi sunmasa da, çalışma gün boyunca değişiklikler buldu. En yoğun sıcak saatlerde, yaygın yeşil çatılar sıcaklıkları 0,5 santigrat derece (0,9 Fahrenheit derece) düşürebilirdi. Ancak, bu fayda geceleri dengelendi, çünkü çatılar ısıyı tuttu ve gün batımından sonra serbest bıraktı, gece sıcaklıklarını benzer miktarda artırdı.

Exit mobile version