BlackEnergy2 kötü amaçlı yazılımının karmaşık ortamlarda yayılması gibi güvenlik sorunlarının düzenli olarak gerçekleştiği, otomasyonun yüksek oranda kullanıldığı bugünün dünyasında kritik alt yapıların siber güvenliği, küçümsenemeyecek bir öneme sahip. Siber saldırıların otomatik üretim hatları üzerindeki etkisinin boyutu ve hassasiyeti Avrupa’daki bir çelik fırınında fiziksel hasara neden olan kötü amaçlı yazılım saldırısı ile net bir şekilde gözler önüne serildi.
Kaspersky Security Network istatistiklerine göre 2014 sonunda, Siemens, Rockwell, Wonderware, General Electric, Emerson ve diğer şirketler tarafından tedarik edilen otomatik proses kontrol sistemlerinin çalıştığı bilgisayarlara kötü amaçlı kod bulaştırma yöntemiyle, ay bazında 13.000 sızma girişimi tespit edildi.
Kaspersky Lab ve ISA güçlerini birleştirerek karma bir bilgi setinin geliştirilmesini savunuyor – bilgi güvenliği ve mühendislik alanlarının her ikisinde, kritik alt yapı tesis sahip ve operatörleri arasında.
ISA Eğitim ve Belgelendirme Direktörü Dalton Wilson “Kaspersky Lab tarafından geliştirilen eğitim, katılımcıların tüm nüanslar da dahil olmak üzerek kritik alt yapı tesislerini siber saldırılara karşı koruma konusunda uygulamalı deneyim sağlayan eşsiz bir ortam sunuyor” dedi.
Simülasyon, katılımcıların bir sanal kritik alt yapı tesisinden sorumlu olduğu ve her hangi bir aksaklık yaşanmadan çalıştırmalarının beklendiği, sıra tabanlı bir strateji oyunu. Çalışmanın nihai hedefi, artan siber saldırıların baskısı altında tesisin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve karlı bir şekilde işletilmesi. Simülasyon gerçek dünyadan örnekler kullanıyor, BT ve mühendislik uzmanlarının ortak vizyonu olmaksızın böyle bir tesisin dayanıklılığının optimal olmaktan çok uzak olacağını gösteriyor.
Kaspersky Lab İş Geliştirme Müdürü Vyacheslav Borilin ise şöyle konuştu: “Kritik alt yapı sahipleri, her şeyi olduğu gibi kabul etmeyen pratik insanlardır. ‘Kaspersky Endüstriyel Koruma Simülasyonu’ bu nedenle geliştirildi, böylece teknolojik bir prosesin siber güvenliğinin yalnızca BT güvenlik personelinin iç huzuru için değil aynı zamanda tüm şirketin finansal dengesi için de çok önemli olduğunu net bir şekilde gösterebiliyoruz. ISA’nın otomasyon alanındaki önemini abartmak mümkün değil, organizasyon, standartlar, yeni bir alan olan siber güvenlik de dahil olmak üzere, otomasyonun tüm dallarında bilgi ve yeteneğin işlenmesi konusunda dünyanın her yerindeki milyonlarca mühendisi etkileyebiliyor. Bu sezon, ISA’nın ortağımız olmasından dolayı özellikle mutluyuz”
Kaspersky Endüstriyel Koruma Simülasyonu, TS12 ve TS20 gibi kurslara katılan öğrenciler için eğitim sürecinin uygulamalı bir bileşeni olacak.
Kaspersky Lab ve International Society of Automation (Uluslararası Otomasyon Birliği-ISA) endüstriyel otomasyon ekipman operatörlerinin siber tehlikeler konusundaki farkındalıklarını artırmayı hedefleyen ortak bir eğitim inisiyatifinin başlangıcını duyurdu. İnisiyatifin bir parçası olarak, ISA eğitiminde Kaspersky Industrial Protection Simulation da yer alacak.
- Advertisement -
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!