Son zamanlarda bilim insanları, karbonu yakalayıp emisyonlarını gezegene zarar vermek yerine fayda sağlayacak şekilde kullanmanın yeni yollarını arıyorlar. ABD’nin Austin kentindeki Teksas Üniversitesi’nden mühendisler, Dünya atmosferinden yakalanan karbonun depolanmasına yönelik yeni bir yaklaşım geliştirmek amacıyla yeni bir çalışma başlattı.
Karbon yakalama için buz benzeri madde
Yakalanan karbonu depolama yöntemleri halihazırda geliştirilmiş olsa da, bu yaklaşımın “zararlı kimyasal hızlandırıcılar gerektirmediği için mevcut yöntemlerden çok daha hızlı” olduğu iddia ediliyor. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, araştırma ekibi karbondioksit hidratlarının ultra hızlı oluşumu için bir teknik geliştirdi.
CO2 hidratları, kirliliğe neden olan elementin okyanusta tutulmasını sağlayan buz benzeri bir madde oluşturarak atmosfere salınmasını önlüyor. Yeni yöntemin uygulamaları karbon sekestrasyonunun ötesine geçiyor ve bilim insanları tuzdan arındırma, gaz ayırma ve gaz depolama alanlarındaki uygulama potansiyelini vurgulayarak, çeşitli endüstriler için çok yönlü bir çözüm önerdiler.
Walker Makine Mühendisliği Bölümü profesörü ve araştırmanın lideri Vaibhav Bahadur: “Büyük bir zorlukla karşı karşıyayız. Atmosferimizden gigatonlarca karbonu güvenli bir şekilde uzaklaştırmanın bir yolunu bulmak – ve hidratlar karbon depolaması için evrensel bir çözüm sunuyor. Karbon depolama pastasının önemli bir parçası olmaları için, onları hızla ve ölçekte büyütmek için teknolojiye ihtiyacımız var” dedi. Ekibin, karbon yakalamanın çevresel faydalarını ortadan kaldıran hiçbir kimyasal kullanmadan hidratların hızla büyüyebileceğini gösterdiğini söylüyor.
Bilim insanları, katalizör olarak magnezyum kullanarak önceki tekniklere kıyasla hidrat oluşumu hızının altı katına ulaştılar. Belirli bir reaktör konfigürasyonunda yüksek akış hızında CO2 kabarcıklandırması uyguladılar. Bu işlem kimyasal promotörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve deniz suyuyla iyi çalıştığı için daha pratik ve çevre dostu oluyor. Açıklamaya göre, oluşan hidratlar deniz tabanı koşullarında kararlıdır ve küresel karbon depolaması için uygulanabilir bir çözüm sağlıyor. Bu teknolojinin etkileri ayrıca tuzdan arındırma, gaz ayırma ve gaz depolamaya da uzanıyor.