Kalp pili olan kişilerin, elektrikli araç kullanabilip kullanamayacağına yönelik bir araştırma yapıldı. Kalp pili olan kişiler için iki aşamalı elektrikli araç testi gerçekleştirildi.
Kalp pili elektrikli araç kullanımına engel mi?
Uluslararası bir araştırma ekibi, elektrikli araçlardan veya şarj istasyonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların, kalp pili kullanan kişilerde sorunlara neden olup olmayacağını belirlemek için testler gerçekleştirdi. Kalp pilleri yani kardiyak implante edilebilir elektronik cihazlar (CIED), elektromanyetik dalgalar ile çalıştığı için elektrikli araçların kalp pili kullanan hastalar üzerindeki etkisinin incelenmesi gerekiyordu.
Araştırmacılar, bunun için 108 gönüllü ile beraber çalıştı. Elektirkli araç ile seyahat ederken ve elektrikli aracı şarj ederken gönüllülerin CIED’lerinden gelen veriler incelendi. Her iki durumda da verilerde herhangi bir anormallik görülmedi. Yani elektrikli araçlarların herhangi bir şekilde kalp pili kullanan hastalar için zararlı olmadığı sonucuna varıldı.
Ayrıca sürücü koltuğunda veya arka koltukta oturan kişiler arasında radrasyona maruz kalma bakımından ölçülebilir bir fark olmadığı gözlemlendi. Bu araştırma için Nissan Leaf, BMW i3, Volkswagen e-up ve Tesla Model 85S otomobiller kullanıldı.
Araştırmacılar, sonucun zararsız olduğu yönünde çıkmasına rağmen her model araçta kullanılan farklı teknolojiler için ayrı ayrı testlerin yapılması gerektiğini vurguluyor. Benzer bir test 2013 yılında yapılmıştı ancak o günden bu yana, elektrik araç teknolojisinde önemli değişimler yaşandı.
Elektrikli araçlar hakkında ne düşünüyorsunuz?